Άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Ο υπουργός δήλωσε την ουσιαστική βούληση για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και ανέπτυξε τα αμέσως επόμενα βήματα του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis για ορεινούς, μειονεκτικούς και νησιωτικούς ποιμενικούς
  • Δημόσια διαβούλευση της νέας υπό σύνταξη Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων
  • Ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος
  • Νόμο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς διαβούλευση.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

 «Σήμερα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση και έναν γόνιμο διάλογο με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων. Αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί τους και η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Πραγματικά ο κλάδος των κτηνοτρόφων περνά δύσκολες εποχές λόγω της μειωμένης τιμής του γάλακτος από την μια και από την άλλη λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ειδικά για την ποιμενική κτηνοτροφία. Από την πλευρά μας τους αναφέραμε τις άμεσες και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές που αναπτύσσει το υπουργείο. Πρώτα είναι η διανομή οικονομικής κρατικής ενίσχυσης, τα γνωστά de minimis για τους κτηνοτρόφους που θα απολαύσουν τις επόμενες ημέρες. Από κει και πέρα, τους ανακοινώσαμε ότι βγαίνει σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το γάλα που αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες, όσον αφορά τη γαλακτοβιομηχανία, αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία επεξεργαζόμαστε. 
Είδαμε ότι υπήρχε ένα κλίμα κατανόησης και αναγνώρισης των προσπαθειών της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος. Ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, συνεργάτες του υπουργού, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και 8 συνεταιρισμοί με κτηνοτροφικό προσανατολισμό (Α.Σ. Ένωση Αγρινίου, Α.Σ. Καλαβρύτων, Α.Σ. Αμυνταίου κ.ά.).

The post Άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας  appeared first on Ένωση Αγρινίου.