Στην Ένωση Αγρινίου ο Δημήτρης Μελάς

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μελάς και επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αγρινίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Θωμά Κουτσουπιά και με μέλη της διοίκησης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα,  κυριάρχησαν θέματα αγροτικού-αναπτυξιακού ενδιαφέροντος και υπήρξε  διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εθνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ενώ συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα που αφορούν στα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. 

Ο κ. Κουτσουπιάς υποδέχθηκε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ως έναν καλό φίλο και σύμμαχο στην προσπάθεια αναβάθμισης του αγροκτηνοτροφικού χώρου, επισημαίνοντας πως ο κ. Μελάς, τόσο ως αναπληρωτής υπουργός όσο και ως γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προηγουμένως, ήταν πάντα πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εργαστεί για την επίλυση προβλημάτων, όπως και αλλεπάλληλες φορές έκανε, όπου και όταν χρειάστηκε.

Ο κ. Μελάς, απ’ την πλευρά του, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη συστράτευσης όλων των δυνάμεων στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης πρωτοβουλιών και εφαρμογής πολιτικών αποφάσεων που θα συμβάλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Δήλωσε δε υποχρεωμένος να επισκεφθεί μια οργάνωση που τιμά τις αρχές και τις αξίες του συνεταιριστικού κινήματος, υπενθυμίζοντας τη διαρκή όχληση που είχε ως υπουργός για μείζονα θέματα των αγροτών της περιοχής, «οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όσο υπάρχει η Ένωση Αγρινίου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης η εκπροσώπηση των συνεταιρισμών στις κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με τον κ. Μελά να εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα και συναίνεση της εκπροσώπησης.

 Επίσης, αφού διεξοδικά ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ένωση Αγρινίου και άλλοι φορείς, υπό τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, καταγγέλλοντας ως απολύτως «φωτογραφικό» τον διαγωνισμό και προσφεύγοντας στα αρμόδια όργανα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε με νόημα ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή τη συζήτηση, εφόσον οι αγρότες μας δώσουν τη δυνατότητα εκεί να διερευνηθούν μεθοδεύσεις που μπορεί να θιγούν το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος, αφού τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη και αφού του ευχήθηκε καλόν αγώνα και καλή επιτυχία στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς κάλεσε τον κ. Δημήτρη Μελά να επισκεφθεί ξανά την Αιτωλοακαρνανία ως ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο αναπτυξιακής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει.

 

The post Στην Ένωση Αγρινίου ο Δημήτρης Μελάς appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Φωτοβολταϊκά: πληρωμές Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου

Με τις σημερινές εντολές θα εξοφληθούν 7.370 πάρκα πληρωτέου ποσού έως 3.382,20 € (56% των εγκαταστάσεων με παραγωγή το μήνα Δεκέμβριο).

Με διαδοχικές εντολές προς τις τράπεζες, ο ΔΑΠΕΕΠ ολοκληρώνει την εξόφληση και των υπολοίπων τιμολογίων παραγωγής Η/Ε από ΑΠΕ μηνός Νοεμβρίου 2018. Παράλληλα άρχισε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Δεκεμβρίου 2018.

The post Φωτοβολταϊκά: πληρωμές Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Όταν τα φλας «καίγονται»

NEA ΠΑΣΕΓΕΣ: μάχη σε όλα τα επίπεδα για τον υψηλής ευκρίνειας φωτογραφικό διαγωνισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ενημερώνει τα μέλη της, τους παραγωγούς και τους πολίτες της χώρας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια κατάδειξης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας της πολλών megapixel ψηφιακής φωτογραφίας, με την οποία επιχειρήθηκε να προκαθοριστεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το 31 εκατ. ευρώ έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα.

Πρόκειται για Διεθνή Διαγωνισμό, η προκήρυξη του οποίου, όμως, «φιλοτεχνήθηκε» κατά τρόπο που μόνο μια εταιρεία στην Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει ανάληψη του έργου. Αυτό τουλάχιστον είχαν κατά νου οι εμπνευστές της όλης μεθόδευσης, οι οποίοι και έκαναν το λάθος να μας υποτιμήσουν.

Μετά την προσφυγή μας στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και ύστερα από την επίσημη καταγγελία που χθες καταθέσαμε στην Ενιαία Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Συμβάσεων και αφού προηγήθηκε σχετική επιστολή προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ακόμη και προς τον πρωθυπουργό, αλλά και «ανοιχτή επιστολή» προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καθιστά σαφές ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ακολουθώντας κάθε προσφερόμενη θεσμική οδό, καθώς αυτό επιβάλει ο ρόλος μας και η ευθύνη που ως φορέας έχουμε αναλάβει έναντι των μελών μας, έναντι των χιλιάδων παραγωγών που εκπροσωπούμε.

Η επιστημονική κοινότητα είναι μαζί μας. Η κοινή γνώμη είναι μαζί μας. Το δίκαιο και η ηθική. Στο ίδιο στρατόπεδο και ο κοινός νους. Ακόμη και στην απίθανη εκείνη περίπτωση κατά την οποία οι ιθύνοντες αγνοήσουν την πραγματικότητα και βρουν προσχήματα για να παρακάμψουν θεσμούς και διαδικασίες, θεωρούμε ότι ως φορέας θα έχουμε με εντιμότητα και συνέπεια πράξει το καθήκον μας. Σήμερα, όλοι γνωρίζουν. Πλέον έχει αποκαλυφθεί το πώς λειτουργεί το «σύστημα» και ποιοι εκφράζουν, για ποιους ποιες αγωνίες…

Σεβόμενοι τις διαδικασίες που έχουμε κινήσει και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς του κράτους, θα περιοριστούμε, επί του παρόντος, στα προαναφερθέντα, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Ευχαριστούμε όλα τα μέσα ενημέρωσης που τιμώντας το ρόλο τους συνέβαλαν στο να γνωρίσουν οι Έλληνες πολίτες κι δη οι αγρότες το τι στην πραγματικότητα ισχύει και τι όχι σχετικά με το έργο και τον διαγωνισμό, να αντιληφθούν το τι στην πραγματικότητα υπάρχει, τι και ποιον υπηρετεί το όλο εγχείρημα, έτσι όπως σχεδιάστηκε.

Τέλος, γνωρίζουμε στους αγρότες της χώρας ότι η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα συνεχίσει εκ του σύνεγγυς να παρακολουθεί όλα όσα αφορούν τον κλάδο, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά τους και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει το χώρο σε τσιφλίκι του.

Διαβάστε το επισυναπτόμενο κείμενο της καταγγελίας μας στην Ενιαία Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

 

The post Όταν τα φλας «καίγονται» appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Επικαιροποίηση/εγγραφή στα μητρώα για το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας

Ανακοίνωση της Δ/νης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας σχετικά με την  υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 ‘’Βιολογικές Καλλιέργειες’’ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020»:

Με δεδομένο ότι η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στα πλαίσια της 3ης Πρόσκλησης για το Μέτρο 11 ‘’Βιολογικές καλλιέργειες’’ ολοκληρώνεται στις 28/03/2019, παρακαλούνται οι υποψήφιοι δικαιούχοι που έχουν κάνει αίτηση για την Δράση 11.2.1,

α) να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για να εγγραφούν ή να επικαιροποιηθούν εγκαίρως ως επαγγελματίες αγρότες, εφόσον το δικαιούνται, στο ΜΑΑΕ, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία και

β) όσοι ήταν μέλη ενήμερου συνεταιρισμού ή οργάνωσης παραγωγών ή ομάδας παραγωγών μέχρι την 31/12/2018, να επιβεβαιώσουν ότι είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα μέχρι και την ως άνω ημερομηνία  ώστε να λάβουν τα μόρια που τους αναλογούν.

Επίσης, ενημερώνονται οι υποψήφιοι δικαιούχοι του Μέτρου 11 ‘’Βιολογικές καλλιέργειες’’ οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης  του εν λόγω Μέτρου και εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ενέργειες και έχουν προβεί με Διοικητική Πράξη στην ΕΑΕ 2018 σε διορθώσεις επί της επιλεξιμότητας των υπό ένταξη εκτάσεων στις οποίες εμφανίζεται το εύρημα ‘’Το αγροτεμάχιο έχει συγκαλλιέργεια με μη επιλέξιμη καλλιέργεια’’ για  ‘’ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΡΩΜΕΝΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ’’ , μπορούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησης στήριξης στο Μέτρο 11 μέσω της επιλογής  ‘’Νέα εγγραφή’’ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση της αίτησης στήριξης.

Για τεχνική υποστήριξη και κάθε διευκόλυνση οιι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επιδοτήσεων του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69026-69027-69025.

The post Επικαιροποίηση/εγγραφή στα μητρώα για το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έως 30.6.2019

Ο ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να χορηγηθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως 30/06/2019 στους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση Μισθωτών – Μη μισθωτών.

 

Επίσης, έχει ήδη προχωρήσει στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 31/5/2019 των μη μισθωτών που έχουν καταβάλει τις ελάχιστες προβλεπόμενες κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018 χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανεξόφλητες δόσεις για την 2η εκκαθάριση του 2017.

The post Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έως 30.6.2019 appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Από τις 20/03/2019 έως τις 21/03/2019 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 1.603.086,72 ευρώ.

 

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων είναι 393 παραγωγοί και οι πληρωμές αφορούν υποχρεώσεις των μέτρων για την βιολογική κτηνοτροφία, ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεις, δασώσεις, απονιτροποίηση, γενετικούς πόρους, ομάδες leader, δωρεάν διανομή γάλακτος κ.ά.

Αναλυτικά το σχετικό αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ.

The post Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Δεν θα χάνουν την επιδότηση οι κτηνοτρόφοι σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας

Υπουργική απόφαση για την αναγνώριση περιπτώσεων ανωτέρας βίας, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια επιδοτήσεων κτηνοτρόφων.

 

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 4 και 32 του κανονισμού (ΕΕ) 640/2014 και του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες αναγνώρισης των γεγονότων ανωτέρας βίας και εξαιρετικής περίστασης και των φυσικών περιστατικών σε βοοειδή και σε αιγοπρόβατα».

Επισημαίνεται ότι στη νομοθεσία της ΕΕ προσδιορίζεται το γενικό πλαίσιο των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικής περίστασης – φυσικών περιστατικών, ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής αυτών πρέπει να περιγράφονται στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών. Μέχρι σήμερα δεν είχε θεσπιστεί στη χώρα μας σχετικό εθνικό πλαίσιο, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους απώλειας των επιδοτήσεων σε περιπτώσεις νοσημάτων ή φυσικών καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο.

Με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση διασφαλίζεται για πρώτη φορά ο Έλληνας κτηνοτρόφος, αφού διατηρεί το δικαίωμά του να λάβει ενίσχυση όταν η μη συμμόρφωση στα κριτήρια επιλεξιμότητας και στις λοιπές υποχρεώσεις του σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο οφείλεται σε ανωτέρα βία – εξαιρετική περίπτωση.

Επιπλέον, στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος απολέσει το ζωικό του κεφάλαιο, λόγω φυσικών περιστατικών για τα οποία δεν ευθύνεται ο ίδιος, διατηρεί το δικαίωμά του να εξαιρεθεί από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που διαφορετικά θα του επιβάλλονταν κατά τη διαδικασία πληρωμής του.

The post Δεν θα χάνουν την επιδότηση οι κτηνοτρόφοι σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Οδηγίες ΕΦΕΤ για το γάλα

ΑΝ ΘΕΛΩ Ελληνικό γάλα ΠΡΟΣΕΧΩ στην ΕΤΙΚΕΤΑ : «Προέλευση γάλακτος: Ελλάδα».

 

Ο ΕΦΕΤ διευκρινίζει ότι: 

1. Η κείμενη εθνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών που διατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης. Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη «χώρα» προέλευσης του γάλακτος.

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις, σύμφωνα με τον Ν.4492/2017 (Α΄156) και τη με αριθμ. 1710/51865/4-4-2018 (Β΄1295) Υπουργική Απόφαση, που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι: 

α) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ελλάδα» ή προτιμότερα «Προέλευση γάλακτος: Ελλάδα».

Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεκμηριωμένα αμιγώς Ελληνικό γάλα, πρέπει στα προϊόντα τους να αναγράφεται επακριβώς η εξής σήμανση με το παρακάτω λεκτικό, «προέλευση Ελλάδα» ή προτιμότερα «προέλευση γάλακτος Ελλάδα».
Κάθε άλλη σχετική επισήμανση (με σημαίες, ποσοστά και «σήματα»), που συσκοτίζει τον καταναλωτή στο θέμα της προέλευσης του γάλακτος, θεωρείται ανεπαρκής έως παραπλανητική και στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού.

β) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως: «Προέλευση γάλακτος : Όνομα χώρας», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. «Προέλευση γάλακτος: (όνομα μιας χώρας προέλευσης)».

«Προέλευση γάλακτος Ε.Ε.», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

«Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

2. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί :

α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και

β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στις Ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, την διάσημη Ελληνική διατροφή, τα μοναδικά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές. ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΤΟ ΤΥΡΙ, ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ, ΕΛΕΓΧΩ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ «ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ».

The post Οδηγίες ΕΦΕΤ για το γάλα appeared first on Ένωση Αγρινίου.

5η ελαία: Η διαχρονική αξία της ελιάς

Παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων, εκπροσώπου του ΥΠ.Α.Α.Τ, γεωπόνων, καλλιεργητών  και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η διαχρονική αξία της ελιάς» στο πλαίσιο του θεσμού ἐλαία που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του ΥΠ.Π.Ε.Θ. -Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  και τη συνεργασία της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαιρέτησε την ημερίδα αναφέροντας ότι η ελαία, που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά στο Αγρίνιο είναι μια πετυχημένη εκδήλωση, θεσμός του Δήμου, ο οποίος  στοχεύει στην ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελιάς και του ελαιολάδου, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στη γαστρονομία και στον πολιτισμό: «Φέτος, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε  επιστήμονες οι οποίοι θα εξειδικεύσουν στη διαχρονική αξία της ελιάς. Της καλλιέργειας που, όχι μόνο αποτέλεσε πυλώνα της τοπικής οικονομίας,  αλλά και πυλώνα του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.

Σε μια προσπάθεια αποτύπωσης αυτής ακριβώς της σημασίας θα παρουσιάσουμε μια εξαιρετική έκθεση  που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  έργα από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στις πρωτοβουλίες  προώθησης και προβολής και αναπτύσσουμε την συζήτηση για τις νέες τάσεις και προοπτικές σε διεθνές επίπεδο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώσουν για όλες τις εξελίξεις και τις νέες καλλιεργητικές τεχνικές και να αναδείξουν την υψηλή αξία των ελαιοκομικών μας προϊόντων. Στο Αγρίνιο, είμαστε υπερήφανοι γιατί  επιχειρήσεις της πόλης  διέπρεψαν  και απέσπασαν διεθνή βραβεία για τα εξαιρετικά  προϊόντα τους».

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ Ηλίας Ντζάνης, γεωπόνος, π. Δ/ντής Καπνικού Σταθμού Αγρινίου o ανέπτυξε το θέμα: Η ελιά στα μονοπάτια του καπνού. Προεισαγωγικά ανέφερε ότι είχε την «τύχη αγαθή» να έχει καθηγητή στο μάθημα της Δενδροκομίας τον Εμμανουήλ Βάθη, ο οποίος με τον τρόπο της διδασκαλίας του στη ώρα του εργαστηρίου υποχρέωνε τους φοιτητές να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν σε ειδικό μπλόκ κάθε μικρο ή μακρο παρατηρούμενο αντικείμενο που μελετούσαν. Στη συνέχεια μίλησε για τα δύο αυτά, συμβολικά για τη περιοχή μας προϊόντα τον καπνό και την ελιά που συμπορεύτηκαν συνεργιστικά και δημιουργικά με τους ανθρώπους του νομού μας για πάνω από 4 αιώνες, για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή μας (Κουτσουρελιά, Κορωνέϊκη, Τραγολιά, Λιανολιά, Ραχάτη και Κοθρέϊκη, Καλαμών, Κονσερβολιά και Καρυδολιά) και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κλείνοντας είπε ότι χρειαζόμαστε την επιστήμη, τη σύγχρονη τεχνολογία, την εφαρμοσμένη έρευνα, τη πολιτεία για τις βασικές υποδομές έργων, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους βιοτέχνες, τους μεταποιητές και τους εμπόρους σε μία κοινή δημιουργική προσπάθεια και πορεία για μπορέσει η ελιά όχι να ακολουθήσει τα χνάρια του καπνού αλλά και να τα ξεπεράσει σε απόδοση και διάρκεια

Στη συνέχεια ο κ Σταύρος Βέμμος γεωπόνος, καθηγητής  δενδροκομίας ΓΠΑ μίλησε με θέμα: Ο Εμμανουήλ Βάθης, γεωπόνος και δάσκαλος – Η διδασκαλία της ελαιοκομίας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Εμμανουήλ Βάθη, έκανε ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα και την πολιτιστική αξία της ελιάς, την καταγωγή της υπογραμμίζοντας ότι ευρήματα της προϊστορικής εποχής δείχνουν ότι κατά τη Νεολιθική Εποχή η καλλιέργεια της ελιάς ήταν γνωστή. Αναφέρθηκε στους τρόπους συλλογής, και στην εκπαίδευση την περίοδο 1829-1820 και μετέπειτα καθώς και για τη διδασκαλία της ελαιοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και σε άλλους φορείς. Mεταξύ άλλων είπε:  ‘Η ελιά έχει ιστορική και πολιτιστική αξία για εμάς τους Έλληνες’, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι είναι «σύμβολο σοφίας, γαλήνης, ειρήνης, νίκης, πολιτισμού, ολυμπισμού και γονιμότητας».

Ακολούθησε η εισήγηση της κ Λουίζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης, και υπεύθυνης  Μουσειακής Συλλογής στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: Η εικαστική γραφή του Ε. Βάθη . Όπως υπογράμμισε ήταν προικισμένος με γνήσιο τάλαντο και ζωγράφιζε ασταμάτητα επί 80 σχεδόν χρόνια, αμέτρητα καλλιεργούμενα ή αυτοφυή φυτά της ελληνικής κυρίως χλωρίδας, καθώς επίσης και τις ασθένειές τους. Παράλληλα έκανε αναφορές στην ελιά από την αρχαιότητα, μέχρι και τις μέρες μας, φέρνοντας παραδείγματα από αρχαίους αμφορείς, που απεικονίζει την κουκουβάγια με το κλαδί ελιάς, τα ιερά σύμβολα της θεάς Αθηνάς καθώς και στην ελιά μέσα από την εικαστική ματιά Ελλήνων ζωγράφων.

Τη ημερίδα έκλεισε η κ Μαγδαληνή Ράππου, της Δ/νσης Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων του ΥπΑΑΤ με θέμα: Στρατηγική και προγράμματα προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων. Aναφέρθηκε  στη στρατηγική προώθησης του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης και στους στόχους για το έτος 2019. Συγκεκριμένα έκανε λόγο  για  μεγαλύτερο αριθμό εγκρίσεων ενεργειών προώθησης σε  περισσότερα ελληνικά προϊόντα ποιότητας, μεταξύ αυτών και ελαιοκομικών προϊόντων,  και την ενημέρωση και  στήριξη των δικαιούχων φορέων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης. Στόχος  να διασφαλίζεται η απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Ποιοτικών Αγροτικών Προϊόντων.

Την ημερίδα συντόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής κ. Βασιλική Καραπαπά η οποία ευχαρίστησε τον Αντιπρύτανη του ΓΠΑ κ Ζωγραφάκη για την άδεια φιλοξενίας των έργων του Γεωργικού Μουσείου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και τους καθηγητές κ. Σ. Βέμμο και κ. Δ. Παναγιωτόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά τους να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με  γαστρονομική δράση που στηρίχθηκε στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές από  τη λέσχη αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου στον υπαίθριο χώρο του κτηρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος. Συμμετείχαν οι μάγειρες από  τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου: Γιώργος Τσιλίκης, Δημήτρης Ράγκος, Φώτης Διαμαντής, Δημήτρης Χάρος και οι μάγειρες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας  Σάκης Μπαλασκάκης και Νίκος Μερμελάς οι οποίοι σε συνεργασία με το εστιατόριο «Πιθάρι» παρουσίασαν εξαιρετικές συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα τις περιοχής μας.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post 5η ελαία: Η διαχρονική αξία της ελιάς appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το 14χίλιαρο

Από Παρασκευή 22 Μαρτίου και μέχρι την Τρίτη 4 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.3 για την «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Στόχος του υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επιδοτήσεων του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69013-69034.

Η 1η πρόσκληση εφαρμόζεται σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες στην επικράτεια της χώρας με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους, εκτός από κάποιες αστικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου η αγροτική δραστηριότητα δεν είναι σημαντική, παρέχοντας στήριξη σε φυσικά πρόσωπα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων μικρών εκμεταλλεύσεών τους.

Για τη χρηματοδότηση του μέτρου προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 70.000.000 €. Από αυτά, τα 6.524.000 € προορίζονται για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη Δυτική Ελλάδα.

Κύρια χαρακτηριστικά της πρόσκλησης και του μέτρου είναι τα εξής:

  1. Δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του μέτρου είναι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί (όχι νεοεισερχόμενοι), που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2018.
  2. Οι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017, από 0,01 ευρώ έως και 3.000 € και μέσο όρο των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 €.
  3. Επιπλέον, η γεωργική εκμετάλλευση των υποψηφίων πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) ίσο με 5.000 € έως και 7.999 € στην αρχική κατάσταση.
  4. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2018. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2018.
  5. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4.
  6. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο δικαιούχος δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.
  7. Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη στο μέτρο είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Οι υποψήφιοι για να αξιολογηθούν υποχρεούνται να υποβάλλουν πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο, το οποίο πρέπει να περιγράφει με ρεαλιστικότητα τις ενέργειες για την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την αρχική κατάσταση. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς στο να καταρτίσουν και να υποβάλουν το Επιχειρηματικό τους Σχέδιο και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. 

The post Ξεκινούν οι αιτήσεις για το 14χίλιαρο appeared first on Ένωση Αγρινίου.