Τιμήθηκαν οι Πεσόντες Αεροπόροι της Ναυπακτίας Β.Γκίζας: «Είμαστε όλοι υπόχρεοι απέναντί τους»

Ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Απόστρατων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας διοργάνωσε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 Τελετή Μνήμης Αεροπόρων στην Πλατεία Οξύλου, στη Ναύπακτο.
Στην Τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, οι Αντιδήμαρχοι κ.Ντίνος Τσουκαλάς και κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, Εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάμε Μπροστά» κ. Ανδρέας Κοτσανάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Γιώργος Σιαμαντάς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας-Δωρίδας κ. Θέμης Δαβανέλλος.
Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγνώστηκε μήνυμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιου Λιβανού. Ο κ.Γκίζας ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων: « Είμαστε όλοι υπόχρεοι απέναντι στους πεσόντες Αεροπόρους μας και μόνο για το γεγονός ότι στην κρίσιμη στιγμή δε δίστασαν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να επιτελέσουν το χρέος και το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα».
«Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή έχουν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί έτσι μαθαίνουν οι νέοι, θυμούνται οι παλαιοί και τιμούνται οι ήρωες, που τους έχουμε σήμερα τόσο μεγάλη ανάγκη », ανέφερε κατά την ομιλία του ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Βασίλης Μπαρμπαγιάννης ενώ ο εν ενεργεία Σμήναρχος κ. Ξενοφών Χασούρας σημείωσε στο χαιρετισμό του: « Ας κάνουμε τη μνήμη μας μνημείο και ας κρατήσουμε εκεί την ελληνική λεβεντιά τους, που μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι και Έλληνες ».Ο Επισμηναγός κ.Σπύρος Καρέλης ανέγνωσε το Προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων.

Έφορος της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου ορίστηκε η Βάσω Ταραμπίκου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, Έφορος της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου ορίστηκε η κ.Βάσω Ταραμπίκου με απόφαση που υπεγράφη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ντίνο Τσουκαλά.
Σε δήλωσή του ο κ.Τσουκαλάς ανέφερε: « Με πρωτοβουλία και ενέργειες του μεγάλου ευεργέτη μας Δημητρίου Παπαχαραλάμπους δημιουργήθηκε το 1955 η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, η οποία διέγραψε μία αξιοσημείωτη παρουσία στα δρώμενα της πόλης μας. Τα τελευταία 20 χρόνια με Αρχιμουσικό τον κ. Δημήτρη Αμπατζή η Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής σε κάθε εορταστικό και πολιτιστικό γεγονός προσφέροντας μία σοβαρή μουσική διέξοδο στους νέους.
Με τον ορισμό της κ. Ταραμπίκου στη θέση της Εφόρου, υπογραμμίζεται το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τη στήριξη και ενίσχυση των ενεργών κοιτίδων πολιτισμού της πόλης μας. Η νέα Έφορος έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στις πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας και της λειτουργίας της Φιλαρμονικής ».
Σημειώνεται ότι, στις αρμοδιότητες του Εφόρου είναι να εισηγείται προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κάθε θέμα σχετικό προς τους σκοπούς και τους καλλιτεχνικούς στόχους της Φιλαρμονικής. Σε συνεργασία με τον Αρχιμουσικό καταρτίζει τα προγράμματα όλων των εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής και μεριμνούν για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό αυτών. Ο Έφορος εποπτεύει και παρακολουθεί την εν γένει λειτουργία της Φιλαρμονικής, παρακολουθεί την τήρηση της εφαρμογήςτου Κανονισμού και εισηγείται στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Τμήμα ΠολιτισμούΤουρισμού τη λήψη αποφάσεων για την προμήθεια στολών, μουσικών οργάνων, μουσικών βιβλίων, εξαρτημάτων και συντηρητικών μουσικών οργάνων και λοιπών υλικών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής.

Τελετή Μνήμης Αεροπόρων την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στην Πλ.Οξύλου

Ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Απόστρατων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, διοργανώνουν Τελετή Μνήμης των Αεροπόρων που έπεσαν για την Πατρίδα κατά τη διάρκεια διατεταγμένων αποστολών.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 πμ στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους στην Πλατεία Οξύλου Ναυπάκτου (Κεφαλόβρυσο).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11:00 Πέρας Προσέλευσης Προσκεκλημένων 11:05 Πέρας Προσέλευσης Επισήμων 11:10 Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεο 11:15 Προσφώνηση – Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα 11:20 Χαιρετισμός από τον εν ενεργεία Σμήναρχο (Ι) κ. Ξενοφώντα Χασούρα Ομιλία από τον ε.α. Ταξίαρχο (Ι) κ. Βασίλη Μπαρμπαγιάννη
11:25 Κατάθεση Στεφάνων Πέρας Τελετής
Κατά τη διάρκεια της Τελετής θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για τον περιορισμό της πανδημίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Δήμος Ναυπακτίας και η ΚΕΔΝ ενημερώνουν ότι, επιτήδειοι προσπαθώντας να εξαπατήσουν συμπολίτες μας προφασίζονται ότι είναι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας «Βοήθεια στο Σπίτι». Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να μην εμπιστεύονται αγνώστους και να επιτρέπουν την είσοδο αυστηρά και μόνο στο οικείο προς τους ίδιους προσωπικό του Προγράμματος.

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων και πώς αυτές επηρέασαν  τη ζωή των αρχαίων και προϊστορικών κοινωνιών του Νότιου Αιγαίου, διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος  EUROFLEETS.

Πριν  από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αυτού, η ομάδα των επιστημόνων πραγματοποίησε – με την βοήθεια του ωκεανογραφικού σκάφους ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ – δεκαήμερες θαλάσσιες έρευνες στο Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο.

«Κύριος στόχος της ερευνητικής αποστολής είναι η κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών, οι οποίες προκλήθηκαν από κλιματικά φαινόμενα, γεωλογικές και τεκτονικές κινήσεις και πως αυτές επηρέασαν τις κοινωνίες των αρχαίων λαών που κατοικούσαν στο Νότιο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων 20.000 χιλιάδων χρόνων» αναφέρει ο Δρ. Ανδρέας Κουτσοδένδρης, που εχει τον επιστημονικό συντονισμό της ομάδας των Ελλήνων και ξένων ερευνητών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι περιοχές που περιβάλουν το Μυρτώο Πέλαγος, την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα, την Αττική και τις Δυτικές Κυκλάδες είχαν τουλάχιστον συνεχή κατοίκηση από την Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική περίοδο και βρίσκονταν στο κέντρο του Κυκλαδικού, του Μυκηναϊκού και του Κλασικού Ελληνικού πολιτισμού.

Στη διάρκεια του ερευνητικού πλού του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ συλλέχθηκαν βυθομετρικά δεδομένα με πολυδιαυλικό βυθόμετρο (multibeam), σεισμικές τομές της δομής του Αργολικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους και πυρηνοληψίες ιζήματος από τις δύο περιοχές έρευνας.

Τα βυθομετρικά δεδομένα και οι σεισμικές τομές περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση των ενεργών υποθαλάσσιων ρηγμάτων και των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το υποθαλάσσιο ανάγλυφο. Ακόμη έχουν στοιχεία για  καταστροφικούς σεισμούς και τσουνάμι, που είχαν πλήξει τις γειτονικές παράκτιες περιοχές.

«Στους πυρήνες ιζήματος που συλλέχθηκαν θα γίνουν ιζηματολογικές, μικροπαλαιοντολογικές, γεωχημικές και ραδιοχρονολογικές αναλύσεις. Η ανάλυση και επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναπαράσταση των χερσαίων οικοσυστημάτων στις περιοχές που περιβάλουν το Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο. Ακόμη, πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή των πρώιμων πολιτισμών στη περιοχή του Νότιου Αιγαίου» αναφέρει από την πλευρά του ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου αρχηγός της αποστολής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (www.hcmr.gr).

Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα EUROFLEETS+ (www.eurofleets.eu) και υλοποιήθηκε με τον επιστημονικό συντονισμό του Δρ. Ανδρέα Κουτσοδένδρη και της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία, τη Γαλλία και την ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (www.hcmr.gr) με αρχηγό αποστολής τον Δρ. Δημήτρη Σακελλαρίου.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ιζημάτων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον  από τα μέλη της πολυεθνικής ομάδας των ερευνητών καθώς θα δώσουν για πρώτη φορά σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα ζωής των αρχαίων κοινωνιών που ζούσαν στις συγκεκριμένες περιοχές σε βάθος 20.000 χρόνων. 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου
Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος ( Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε.)
, που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου 2021 , με την παρακάτω
σύνθεση :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κρέτσης Δημήτριος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χοχτούλας Ζαχαρίας
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μπαρδάκη Αλεξάνδρα
ΤΑΜΙΑΣ
Τσιλιμέκης Σπυρίδων
ΜΕΛΗ
Τσακαρδάνος Κωνσταντίνος
Αμπλιανίτης Νικόλαος
Κουσιορής Χριστόφορος
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει τριετή θητεία .
Ευχαριστούμε τα μέλη του Συνδέσμου για την συμμετοχή τους στις εκλογές
και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν με την ψήφο τους στο νέο Διοικητικό
Συμβούλιο , καθώς και τα απερχόμενα μέλη του Δ.Σ για την προσφορά τους .
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο , διαβεβαιώνει πως θα εργαστεί , καταβάλλοντας
κάθε δυνατή προσπάθεια , για την προάσπιση των δικαιωμάτων , την προώθηση
των αιτημάτων , την επίλυση των προβλημάτων και την υλοποίηση των
στόχων του Συνδέσμου .

Εκδήλωση 27/10/2021

Στις 27/10/2021 η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παραρτήματος Λιβαδειάς σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων, πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα του χθές κ του σήμερα που αγωνίστηκε για την ελευθερία και αγωνίζεται σήμερα για τη ζωή. Ένα μουσικοχορευτικό κ συνάμα θεατρικό περπάτημα στο ιστορικό κέντρο της Λιβαδειάς.Συμμετειχε το Λύκειον των Ελληνίδων παραρτηματος Λιβαδειάς και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι.Οι φορεσιές του Λυκείου των Ελληνίδων ήταν από κάθε σημείο της Ελλάδας, Νάουσα, Νίσυρος,Σκόπελος, Σφακιά, Αράχωβα,Δεσφίνα,Κέρκυρα, Ικόνιο.Η εκδήλωση αφιερώθηκε στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Νέος κύκλος αιτήσεων για την υπαγωγή στο μητρώο Λευκών Περιοχών

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά ο νέος κύκλος αιτήσεων μέσω Θυρίδας (gov.gr) για την υπαγωγή των δικαιούχων στο μητρώο των Λευκών Περιοχών. Η υποβολή των αιτήσεων έχει ενεργοποιηθεί και θα παραμείνει ενεργή το διάστημα 1.11. 2021-15.11.2021. Όσοι πολίτες δεν προλάβουν να αιτηθούν την ένταξή τους στο μητρώο, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν στον επόμενο κύκλο επικαιροποίησης του μητρώου.
Τονίζεται ότι, για κάθε ενδιαφερόμενο πρέπει να υπάρχει μία και μόνο μία εγκεκριμένη αίτηση του στη Θυρίδα. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει υποβάλει πολλαπλές αιτήσεις, τότε όλες εκτός από μία -εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια- οφείλουν να απορρίπτονται.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Εάν κάποιος πολίτης είναι μόνιμος κάτοικος σε «Λευκή Περιοχή» του Δήμου Ναυπακτίας μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του ψηφιακά, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης. Εάν δεν επιθυμεί ή αδυνατ εί να την υποβάλλει ψηφιακά, μπορεί να εξυπηρετηθεί στο ΚΕΠ της περιοχής του.
Για την ψηφιακή κατάθεση της αίτησης απαιτούνται:  Κωδικοί taxisnet  Ενδεκαψήφιος αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Για την κατάθεση της αίτηση σε ΚΕΠ, απαιτούνται:  Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας  Ενδεκαψήφιος αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Λεπτομερείς οδηγίες για τη διαχείριση των αιτήσεων υπάρχουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://thyrides-kep.services.gov.gr/Manual_thyrides_kep_lefkes_perioxes.pdf kep.services.gov.gr/Manual_thyrides_kep_lefkes_perioxes.pdf
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόβλημα: Γραφείο Αρωγής Χρηστών, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, τηλ: 215215-7840, e-mail: helpdesk@tvcoverage.gr.
 Στο http://www.white-areas.gov.gr www.white-areas.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις Λευκές Περιοχές ανά Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ναυπακτίας

1ος
ΗΝΙΟΧΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021) Την Κυριακή θα είμαστε όλοι εκεί!

Η ώρα της σημαντικής διοργάνωσης έφτασε! Με την δουλειά πολλών ανθρώπων επί πολλούς μήνες. Με την κινητοποίηση δεκάδων εθελοντών. Με την στήριξη και την βοήθεια όλων των επίσημων θεσμικών φορέων και Αρχών της περιοχής μας. Με την συμμετοχή πολλών συλλόγων και εθελοντικών ομάδων του τόπου μας. Την προσεχή Κυριακή (10 Οκτωβρίου 2021) θα πραγματοποιηθεί ο «1 ος
Ηνίοχος Δρόμος» υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ!
Στις 08.45 δίνεται η εκκίνηση του δρόμου 5χλμ., που θα διεξαχθεί μέσα στην πόλη της Άμφισσας. Στις 10.00 θα ξεκινήσει από την πλατεία Ησαΐα της Άμφισσας ο ΗμιΜαραθώνιος (21.097,50μ.), που θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσα στην πόλη της Άμφισσας, θα συνεχίσει στην Ε.Ο. Άμφισσας – Ιτέας, θα διασχίσει την Κίρρα και την Ιτέα και θα καταλήξει στον Μώλο της Ιτέας. Οι πρώτοι αθλητές αναμένεται να τερματίσουν περί τις 11.15. Το απόγευμα του Σαββάτου που θα προηγηθεί (09.10.2021), θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες 1.000μ. για ηλικίες παιδιών Δημοτικού Σχολείου (9-12 ετών). Στην Μαρίνα της Ιτέας, ώρα 17.00 και έπειτα στην πλατεία Ησαΐα της Άμφισσας, ώρα 18.30. Αργότερα, το Σάββατο το βράδυ (ώρα 20.30), στην πλατεία Ησαΐα θα προσφέρουμε (ιδίως για τους πολλούς φιλοξενούμενούς μας) μια όμορφη συναυλία με τον αγαπημένο μας Γιάννη Σούφρα. Αγαπητοί συμπολίτες, Αυτό το Σαββατοκύριακο ας είμαστε όλοι έξω στον δρόμο (πάντα σε υγειονομική εγρήγορση…), για να χειροκροτήσουμε τους αθλητές μας
και να χαρούμε την μαγεία του Αθλητισμού και ειδικότερα του Στίβου!

450η Επέτειος της «Ναυμαχίας της Ναυπάκτου» Η Ναύπακτος τιμά και τιμάται

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 450 η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, το ιστορικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία της Ευρώπης, με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, απόλυτα προσαρμοσμένες στους υγειονομικούς κανόνες που ορίζονται από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠ.ΠΟ.Α. και τις ισχύ ουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, το σπουδαίο γεγονός για πρώτη φορά τιμάται, προβάλλεται και αγκαλιάζεται εμπράκτως τόσο από την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξέχουσας σημασίας και σπουδαιότητας Έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Κατά τη διάρκεια της τελετής Εγκαινίων της Έκθεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε στο χαιρετισμό της: « Τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά την περιφανή νίκη των χριστιανικών δυνάμεων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ναυμαχία που αποτέλεσε σταθμό στη ναυτική τακτική και την ναυπηγική, η έκθεση αυτή ζωντανεύει ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώ πης. Απέδειξε ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν αήττητοι στη θάλασσα,όπως πιστευόταν ως τότε, και ανέστειλε την περαιτέρω επέκτασή τους προς Δυσμάς […] ». Ενώ, η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «…Η μέγιστη συμβολή της Ναυμαχίας της
Ναυπάκτου, όπως διέγνωσε με τη διορατικότητά του ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, έγκειτο στο γεγονός ότι «την
ημέρα εκείνη διαλύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η μέχρι τότε υφιστάμενη πεποίθηση ότι οι Τούρκοι ήταν στη
θάλασσα αήττητοι». Και αυτή ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον […] ».
«Η συγκεκριμένη Έκθεση θέτει για πρώτη φορά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου από το επίπεδο των τοπικών
εορτασμών και ανάδειξης σε εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Προεδρία της
Δημοκρατίας και η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού αγκαλιάζουν, προβάλλουν και
αναδεικνύουν έμπρακτα το μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός », σχολιάζει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης
Γκίζας.
Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 450 ης Επετείου:
Κυριακή, 3 Οκτωβρίου
• 20:00 | Μουσική Εκδήλωση με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021
• 18:00 | Έναρξη Έκθεσης Φωτογραφίας “MIGUEL DE CERVANTES O EL DESEO DE VIVIR”
Instituto Cervantes de Atenas, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος | Φετιχιέ Τζαμί
Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021
• 20:30 | Επίσημη πρεμιέρα documentary «Ναυμαχία Ναυπάκτου» και ταυτόχρονη διαδικτυακή
μετάδοση
| Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021
• 17:30 | Σειρά Διαλέξεων | Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη
• 18:30 | Προβολή documentary Περιφέρειας Ιονίων Νήσων | Αύλειος χώρος Ιδρύματος
Μπότσαρη
• 20:15 | Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας “MIGUEL DE CERVANTES O EL DESEO DE VIVIR”
Instituto Cervantes de Atenas, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος | Φετιχιέ Τζαμί
• 21:30 | Μουσική εκδήλωση Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση
του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη και Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικής Δήμου Ναυπακτίας υπό τη
διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημητρίου Αμπατζή | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021
• Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσας “Ναυμαχία Ναυπάκτου – 450 ΧΡΟΝΙΑ”, Ιστιοπλοϊκός
Όμιλος Πατρών | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου• 18:00 | Συζήτηση προσωπικοτήτων Συντονιστής Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος
Καλωσόρισμα: Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας Χαιρετισμοί: Enrique Viguera Rubio, Πρέσβυς της Ισπανίας Hermine Poppeller, Πρέσβυς της Αυστρίας Joseph Cuschieri, Πρέσβυς της Μάλτας Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Συζητούν: – Δέσποινα Τσοβίλη-Χατζηβασιλείου, Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της
Ευρώπης – Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και
Εξωτερικής Πολιτικής – Γιώργος Κατρούγκαλος, πρ.Υπουργός Εξωτερικών – Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου | Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη
• Συμβολική Αναπαράσταση «Ναυμαχίας Ναυπάκτου» χωρίς δρώμενα (προσαρμοσμένη στα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα)
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 • Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου • Επιμνημόσυνη Δέηση | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την εφαρμογή όλων των κανόνων που ορίζονται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠ.ΠΟ.Α και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η είσοδος σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) ή αρνητικού εργαστηριακoύ rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Ναυπακτίας και προβλέπεται παρουσία κοινού, είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 26340 38646