Νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Η πορεία της οργάνωσης και η θέση των εργαζομένων σ’ αυτή ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Η πρωτοβουλία ανήκε στη διοίκηση του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ με τον πρόεδρο κ. Θωμά Κουτσουπιά, ενώπιον του συνόλου των εργαζομένων, να γυρίζει τη σελίδα στο πολύχρονο βιβλίο του Συνεταιρισμού, για να ξεκινήσει ένα νέο, ακόμη πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο.

Ο κ. Κουτσουπιάς απευθύνθηκε στους εργαζομένους πρώτα και κύρια για να τους συγχαρεί και να τους ευχαριστήσει για την υπεύθυνη στάση που κράτησαν σε περιόδους που οι ισχυροί κλυδωνισμοί της οικονομίας της χώρας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσουν και την Ένωση:

«Τα χρόνια που προηγήθηκαν ήταν δύσκολα. Με τη δική σας συναίνεση, όμως, επιλέξαμε αντί των μαζικών απολύσεων και του περιορισμού του εύρους των δραστηριοτήτων μας, να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την οργάνωσή μας. Και με τη δική σας συγκατάθεση μπορέσαμε και κάναμε νέες επενδύσεις, δημιουργήσαμε ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, εργαστήκαμε όλοι μαζί και καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να πάμε μπροστά. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πλέον στρατηγικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το δικό σας εργασιακό μέλλον. Σήμερα, έχοντας αφήσει πίσω μας καταστάσεις που μας στεναχωρούσαν, κάνουμε μια νέα αρχή. Και σ’ αυτό το ξεκίνημα ο εργαζόμενος στην Ένωση Αγρινίου, αυτός που σέβεται την οργάνωση και την προσπάθειά μας, θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Και γνωρίζετε όλοι καλά ότι η οργάνωση, όπως και στο παρελθόν έχει κάνει, θα βρει τον τρόπο να ανταποδώσει την υποστήριξή σας».

Με την τελευταία αυτή φράση, που αναλυτικότερα επεξήγησε στη συνέχεια, ο κ. Κουτσουπιάς έθεσε ουσιαστικά το πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους, θέτοντας ως παρονομαστή την αμοιβαία κατανόηση και την αρχή της ανταποδοτικότητας, για όσους πραγματικά αντιλαμβάνονται τη θέση τους στο Συνεταιρισμό ως πεδίο δημιουργίας και όχι ως απλή απασχόληση.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου τόνισε πως πράγματι στο Συνεταιρισμό υπάρχει εργασιακή ασφάλεια, πλέον και ημερολογιακή  κανονικότητα στις υποχρεώσεις της οργάνωσης προς τους εργαζομένους, η σχέση, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι αμφίδρομη. Επεσήμανε ακόμη ότι όλοι και όλα αξιολογούνται στην Ένωση Αγρινίου, η οποία και έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, εφαρμόζοντας πολιτικές που φέρνουν ευημερία στο Συνεταιρισμό, αλλά και ανάπτυξη στον τόπο. Στόχοι η επίτευξη των οποίων είναι ευθύνη και των εργαζομένων, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. Αυτούς τους στόχους παρουσίασε διεξοδικά, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία και οικονομοτεχνικά μεγέθη.

Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς, αφού ευχήθηκε σε όλους «καλές γιορτές», είπε ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και στο μέλλον, ενώ ανακοίνωσε και έτερες πρωτοβουλίες σύσφιξης των σχέσεων τόσο ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό όσο και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων, καθώς ο ίδιος ο αριθμός τους, οι πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες και η εξακτίνωση των υπηρεσιών, για την καλύτερη υποστήριξη των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, συμβάλλει στην δύσκολη επικοινωνία μεταξύ τους. Επανέλαβε δε ότι η διοίκηση του Συνεταιρισμού ήταν, είναι και πάντα θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης του εργαζομένου που ενδεχομένως βρεθεί σε κάποια δύσκολη κατάσταση.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

 

 

The post Νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2018

Ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, έτους 2018, συνολικής αξίας 14,2 εκ. €.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2018.Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2018/ στην επιλογή “Εγγραφή”. Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2018/static/files/EgxeiridioEggrafhsOnline2018.p df.

Α. Δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2018 σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις είναι οι ενεργοί γεωργοί:

(α) Νεαρής ηλικίας που είναι έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης 2018 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης και δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2018 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, δηλαδή μεταξύ των ετών 2013-2017.

(β) Οι νεοισερχόμενοι που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2016 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομα τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.

Επιπλέον, οι επιλέξιμες εκτάσεις τους να είναι από 0,4 εκτάρια και άνω.

Μη δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2018 είναι:

 • οι γεωργοί οι οποίοι δεν αιτήθηκαν τη χορήγηση εθνικού αποθέματος έτους 2018 με εμπρόθεσμη ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2018
 • οι μη ενεργοί γεωργοί
 • οι γεωργοί με επιλέξιμες εκτάσεις για χορήγηση δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος μικρότερες των 0,4 εκταρίων
 • οι νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι οποίοι έχουν λάβει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους στον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού αποθέματος ως φυσικά ή ως νομικά πρόσωπα ή για λογαριασμό κάποιου νομικού προσώπου (ως διαχειριστές), από το εθνικό απόθεμα το έτος 2015 ,2017
 • οι γεωργοί που παραχώρησαν οικειοθελώς μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων τους στο εθνικό απόθεμα τα έτη 2016-2018.

Β. Τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα χορηγούνται ανά περιφέρεια (ΠΕ1:Βοσκοτόπων, ΠΕ2:Αροσίμων και ΠΕ3:Μονίμων καλλιεργειών) και η μοναδιαία αξία τους ισούται με τον περιφερειακό μέσο όρο (ΠΜΟ) της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης κατά το έτος ενίσχυσης 2018. Στον σχετικό πίνακα απεικονίζεται ο Περιφερειακός Μέσος Όρος τόσο του έτους 2018 όσο και οι ετήσιες σταδιακές προσαρμογές του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στα κεντρικά μας γραφεία, στην οδό Παπαϊωάννου 23 στο Αγρίνιο .Τηλ. επικοινωνίας: 2641.0.69013-69034.

The post Χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2018 appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Εγκρίθηκαν 235 εκ. ευρώ για την Εξισωτική

Αναλυτικά η απόφαση του ΥπΑΑΤ.

Με σημερινή απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη εγκρίθηκαν συνολικά 235 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να γίνει τις επόμενες μέρες η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Πιο αναλυτικά, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε:

Την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 235.000.000,00 € (Διακοσίων τριάντα πέντε εκατομμυρίων Ευρώ), από την ΣΑΕ 082/1 και ιδιαίτερα από το Έργο με Ενάριθμο – Κωδικό MIS 2018ΣΕ08210049 και με τίτλο «Μέτρο 13 : Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα έτους 2018».

Το ανωτέρω ποσό αφορά το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» και ειδικότερα τα Υπομέτρα 13.1. και 13.2. με την αντίστοιχη κατανομή των χρηματικών ποσών:

α) Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», ποσό 150.000.000 € (εκατόν πενήντα εκατομμύρια Ευρώ) και

β) Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών», ποσό 85.000.000 € (ογδόντα πέντε εκατομμύρια Ευρώ).

The post Εγκρίθηκαν 235 εκ. ευρώ για την Εξισωτική appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Τέλη της εβδομάδας η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου μπαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα της επιδότησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου οι πιστώσεις για την εξόφληση του υπολοίπου 30%  της βασικής ενίσχυσης έτους 2018 θα καταβληθούν το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή 20 και 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Παράλληλα με την εκκαθάριση θα πληρωθεί και η Πράσινη Ενίσχυση, ενώ η Εξισωτική Αποζημίωση θα καταβληθεί λίγες μέρες αργότερα.

The post Τέλη της εβδομάδας η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης appeared first on Ένωση Αγρινίου.

5,48 εκατ. η νέα πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις 14/12/2018 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 5.487.701,03 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων είναι 13.482, εκ των οποίων οι 13.377 πληρώθηκαν με το ποσό των 2.475.583,46 ευρώ για το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης. Πληρωμές έγιναν επίσης για το πρόγραμμα της μεταποίησης, για την προώθηση προϊόντων, γενετικούς πόρους, αμειψισπορά, διατήρηση απειλούμενων αυτόχθων φυλών, νιτρορύπανση ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού κ.α.

Αναλυτικά το σχετικό αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ.

The post 5,48 εκατ. η νέα πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Παράταση για τους Γεωργικούς Συμβούλους

Παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων για την εγγραφή τους στο Μητρώο των Γεωργικών Συμβούλων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ).

Την απόφαση αυτή έλαβε η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ λόγω της μεγάλης συμμετοχής, που έχει εκδηλωθεί και του πλήθους των σχετικών αιτημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μόνο ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο: https://agroadvisors.elgo.gr, και να απευθύνουν τυχόν ερωτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kalexaki@elgo.gr.

Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα πιστοποίησης ως Γεωργικοί Σύμβουλοι, έχουν:

Οι κάτοχοι πτυχίου Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου, Οινολόγου, Τεχνολόγου Γεωπονίας, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών σχολών της αλλοδαπής.

Οι κάτοχοι των ανωτέρω πτυχίων που είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, υπό οποιαδήποτε σχέση εργασίας και τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα για τον οποίο εργάζονται (των ιδίων ειδικοτήτων).

Η πιστοποίηση είναι πενταετούς (5) διάρκειας, τηρουμένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ΥΑ 163/13692/01.02.2018 (ΦΕΚ Β’ 267), όπως κάθε φορά ισχύει.

Οι πιστοποιημένοι Γεωργικοί Σύμβουλοι εντάσσονται στο Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ), το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών, μέσω της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23 και στο Τμήμα Αγροτικών Μελετών. Τηλ. επικοινωνίας: 2641.0.69013-69034.

The post Παράταση για τους Γεωργικούς Συμβούλους appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Συνεχίζονται οι πληρωμές στα φωτοβολταϊκά

Συνεχίζεται η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Αυγούστου 2018 με νέες εντολές προς τις τράπεζες.

Με τις νέες εντολές θα εξοφληθούν επιπλέον 320 πάρκα πληρωτέου ποσού έως 141.911,58 € (93% των εγκαταστάσεων με παραγωγή το μήνα Αύγουστο).

The post Συνεχίζονται οι πληρωμές στα φωτοβολταϊκά appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Άμεσα η νέα προκήρυξη για Βιολογικά και Μικρές Εκμεταλλεύσεις

Την 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 χαιρέτισε με ομιλία του σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στην Αθήνα. Μίλησε με ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, τονίζοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, «με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ».

Ο κ. Αραχωβίτης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους: «Κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, η χώρα μας, μας χρειάζεται όλους, ενώ αποτελεί πρόκληση να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούμε, όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μαζί που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν στην πρόοδο του πρωτογενή μας τομέα και στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών.»

«Το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας και της συνεισφοράς όλων αποτυπώνεται στην πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε, «όχι μόνο με δείκτες απορρόφησης αλλά και ουσιαστικής συμβολής στην ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας μας που σήμερα μπορούμε να πούμε και να αισθανθούμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε κάθε πρόσκληση.»

Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, «καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη», σύμφωνα με τον Υπουργό, «ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Για το έτος 2019 οι πληρωμές εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν περίπου στα 700 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.»

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 37%, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών. Με το πέρας του 2018 αναμένεται η απορρόφηση να ξεπεράσει το 40%. Για το 2019 με βάση τις προβλέψεις αναμένεται να φτάσει το 48%.»

Δύο νέες προκηρύξεις μέχρι το τέλος του έτους

Από το βήμα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθούν:

 • η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες»
 • και η πρόσκληση για το Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Στη συνέχεια, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου, όπως:

 • «Η ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Η ενθάρρυνση αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα.
 • Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
 • Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.
 • Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας.
 • Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών.
 • Η έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027».

The post Άμεσα η νέα προκήρυξη για Βιολογικά και Μικρές Εκμεταλλεύσεις appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Πιστώθηκαν 40,2 εκατ. ευρώ για τα de minimis

Από τις 12/12/2018 έως τις 13/12/2018 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 41.227.079,55 ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τα 41,2 εκατ. ευρώ, τα 40,2 εκατ. ευρώ που αφορούν 44.952 αιγοπροβατοτρόφους είναι οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Δείτε αναλυτικά τις πληρωμές ΕΔΩ,

The post Πιστώθηκαν 40,2 εκατ. ευρώ για τα de minimis appeared first on Ένωση Αγρινίου.

Στα 5 ευρώ ανά ζώο τα de minimis

Την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα σε αιγοπροβατοτρόφους της Επικράτειας που διατηρούν εκμεταλλεύσεις με θηλυκά ενήλικα (τουλάχιστον ενός έτους) αιγοπρόβατα, οι οποίοι διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα αιγοπρόβατα και οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2017, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013), προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Παράλληλα, σχετική Εγκύκλιο εξέδωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την «έγκριση πληρωμής για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 1408/2013»

Σύμφωνα με την Απόφαση δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι όσοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2017. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2017.

3. Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και την 31/12/2017 γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε 5 ευρώ/αίγα και σε 5 ευρώ/προβατίνα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το αρ. 3 παραγρ. 2 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ.

Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα του ΕΚ 1408/2013 (109.260.000 ευρώ).

Δείτε αναλυτικά την Απόφαση ΕΔΩ.

Δείτε αναλυτικά την Εγκύκλιο ΕΔΩ.

The post Στα 5 ευρώ ανά ζώο τα de minimis appeared first on Ένωση Αγρινίου.