Σκόπια: Κυκλοφόρησε τηλεοπτικό σποτ χωρίς καμία αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία». Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες με «μακεδονική» γλώσσα. Αποχή προέδρου Ιβάνοφ από το δημοψήφισμα


Μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την Συμφωνία των Πρεσπών κυκλοφόρησε τηλεοπτικό σποτ χωρίς καμία αναφορά στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά αντιθέτως με σαφείς αναφορές σε μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση.

Στο τηλεοπτικό σποτ επικαλούνται τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να αναφέρουν πουθενά τις ονομασίες Σεβέρνα ή Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες έχουν υπογραφεί στη Συμφωνία.

Στήριξη συμφωνίας Πρεσπών από το Γ.Γ. ΝΑΤΟ

Σε άλλο μήνυμα που μεταδόθηκε στην σκοπιανή τηλεόραση προβάλλεται ο  ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών απελευθερώνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διεθνή κοινότητα για τη γειτονική χώρα. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα δώσει σε εσάς και στα παιδιά σας την πλήρη ασφάλεια που θα προκύψει από τη συμμετοχή στην πιο επιτυχημένη συμμαχία του κόσμου και θα δώσει στη χώρα σας ισότιμη φωνή στις συζητήσεις μας και ίσο λόγο στις αποφάσεις μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Είναι πλέον καιρός να ακούσετε τις φωνές σας. Αυτή είναι μια ευκαιρία σε μια ζωή”.

Αγώνας Ζάεφ για να πείσει τους συμπολίτες του για το δημοψήφισμα

Παράλληλα ο Ζόραν Ζάεφ κάθε φορά που απευθύνεται στους συμπολίτες του αρνείται να κάνει χρήση του όρου “Βόρεια Μακεδονία” και συνεχίζει να μιλά για “Ευρωπαϊκή Μακεδονία”. Χθες μάλιστα, μέσω twitter, επανήλθε στη ρητορική της “μιας Μακεδονίας”, λέγοντας πως τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα “επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν «μακεδονικό» λαό και μια «μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου πειθούς των συμπολιτών του για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής. Στη χθεσινή του ομιλία στη Γευγελή τόνισε το θέμα της αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας και της «μακεδονικής» ταυτότητας.

 Διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα μας, πετύχαμε ότι ήθελαν οι πρόγονοι μας

«Είμαστε «Μακεδόνες» με «μακεδονική» γλώσσα. Η «μακεδονική» γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι’ αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ» είπε ο Ζάεφ.
«Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία» έκλεισε την ομιλία του ο κ. Ζάεφ σε μια προσπάθεια να πετύχει στόχος των 900,000 ψηφοφόρων (σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων) στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αποχή από το δημοψήφισμα αποφάσισε ο Ιβάνοφ

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη δήλωσε για άλλη μία φορά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Ο Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το έχει δηλώσει την αντίθεση του στη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ παράλληλα κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

The post Σκόπια: Κυκλοφόρησε τηλεοπτικό σποτ χωρίς καμία αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία». Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες με «μακεδονική» γλώσσα. Αποχή προέδρου Ιβάνοφ από το δημοψήφισμα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.