Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει ο Δήμος Ναυπακτίας Σημαντική η συνδρομή και των πολιτών


Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει ο Δήμος Ναυπακτίας για την αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων πυρκαγιάς. Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Μεσολογγίου υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Νικολόπουλο, στην οποία συμμετείχε εκπροσωπώντας το Δήμο Ναυπακτίας η Προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ.Μάγδα Καζανά.
Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των Δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι Αρχών, Εθελοντικών Ομάδων και Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας. Κεντρικό θέμα της έκτακτης αυτής σύσκεψης ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Ήδη ο Δήμος Ναυπακτίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου, βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υδροφόρα οχήματα και τα μηχανήματα Δήμου και ιδιωτών βάσει του μνημονίου συνεργασίας. Έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και οι κατά τόπους εθελοντικές ομάδες πυρ ασφάλειας για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τις ομάδες παρατήρησης κατά τις ώρες μεταξύ 12:00 έως 18:00 σε δάση και δασικές εκτάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανής φωτιάς.Άκρως σημαντική θεωρείται ωστόσο και η συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην προκαλέσουν άθελά τους κάποιο περιστατικό. Για το λόγο αυτό:
 Απαγορεύεται η καύση σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών
 Απαγορεύονται οι υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα
 Απαγορεύονται οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
 Απαγορεύονται τα βεγγαλικά-πυροτεχνήματα σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
 Απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων  Απαγορεύονται τα σκουπίδια στο δάσος διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
 Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση (δυνατοί άνεμοικατάσταση υψίστης επιφυλακής)
 Δε σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
Σημαντική θεωρείται η συνδρομή των πολιτών και στην περίπτωση που αντιληφθούν κάποια φωτιά, καθώς καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199, Π.Υ. Ναυπάκτου: 26340 22199). Η έγκαιρη ενημέρωση και ο έγκαιρος εντοπισμός της φωτιάς μπορεί να σώσει ζωές.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας http://www.civilprotection.gr www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας http://www.nafpaktos.gr www.nafpaktos.gr