Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη ροδακινιά


Τεχνικό Δελτίο με συμβουλές για την καλλιέργεια, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

ΜΟΝΙΛΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ  

Το παθογόνο διαχειμάζει ως μυκήλιο σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο και σε έλκη προσβεβλημένων κλαδίσκων. Από αυτούς τους καρπούς και τα έλκη, προέρχονται οι πρωτογενείς μολύνσεις που μολύνουν τα άνθη.

Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.

Οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια (στάδιο D – E).

Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται με βροχή ή υψηλή υγρασία (απαιτούν 17-24 ώρες διύγρανση φύλλου), σε θερμοκρασία 5-270 C.

Συστήνεται η κάλυψη των οπωρώνων στο στάδιο από την ρόδινη κορυφή έως 5% άνθησης.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum D747 (6), Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (4), Chlorothalonil (1), Copper hydroxide (3), Copper oxychloride (4), Cyproconazole (3), Cyprodinil (2), Cyprodinil +Fludioxonil (1), Cyprodinil +Tebuconazole (1), Difenoconazole (2), Fenbuconazole (4), Fenpyrazamine (3), Fluopyram + Tebuconazole (2), Mancozeb (4), Myclobutanil (2), Penthiopyrad (1), Prochloraz (3), Propiconazole (3), Tebuconazole (3), Tebuconazol + Trifloxystrobin (2), Thiophanate-methyl (1), ziram (3).

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στους βλαστούς των δέντρων και εάν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25%, να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής (στάδιο D) με θερινά λάδια.

Η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετράνυχου και τα αυγά αφίδων. Εάν στην παραπάνω επέμβαση χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Chlorpyrifos (1-2), Chlorpyrifos-methyl (2), Fatty acid potassium salt (4), Paraffin oil (4), Pyriproxyfen (1).

Το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά.

Συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil). Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις.

Προσοχή

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
  • Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

The post Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη ροδακινιά appeared first on Ένωση Αγρινίου.