Για μια ακόμη χρονιά ο ΕΛΓΑ αδικεί την Αιτωλοακαρνανία


Ο ΕΛΓΑ εισπράττει, αλλά δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ζημιές και ακόμη περισσότερο δυσκολεύεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Δείτε τι ΔΕΝ πλήρωσε το 2018.

Για μια ακόμη φορά η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, ο κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφικός, αυτός που σε πραγματικά μεγέθη φυτικής και ζωικής παραγωγής έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία και που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 ήρθε αντιμέτωπος τόσο με φυσικές καταστροφές όσο και με την ανεπάρκεια αρμοδίων, απολαμβάνει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε ποσοστό μικρότερο και από το μισό σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλει στον Οργανισμό. Κυρίως δε, πολύ μικρότερες του μεγέθους των πραγματικών ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Δεν πρόκειται για μια διαπίστωση που για πρώτη φορά γίνεται, αλλά για μια συνεχιζόμενη κατάσταση, που έχει πια καθιερωθεί ως κανόνας απαράβατος για την Αιτωλοακαρνανία και τους εδώ αγρότες, που υποχρεωτικά πρέπει να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, όταν όμως έρθει η κρίσιμη ώρα της καταγραφής των ζημιών και της απόδοσης των αποζημιώσεων, ο ΕΛΓΑ …απλώς δεν βλέπει και δεν αναγνωρίζει αυτό που για όλους τους άλλους αποτελεί τη ζώσα πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση της σφοδρής ανεμοθύελλας που έριξε απ’ τα ελαιόδεντρα ότι είχε απομείνει σε καρπό. Στην περιοχή του Μενιδίου – Φλωριάδας (απ’ όπου και η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο), οι παραγωγοί δεν δικαιούνται, τους είπαν, αποζημιώσεις, διότι τα μποφόρ ήταν 7,5 και όχι 8, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Άρα, δεν μπόρεσαν καν να κάνουν αναγγελία. Στην ίδια περιοχή όμως, αλλά στα διοικητικά όρια άλλου νομού και άλλου παραρτήματος ΕΛΓΑ, για την ανεμοθύελλα της ίδιας ημέρας, με τις ίδιες ζημιές, στις ίδιες καλλιέργειες, οι παραγωγοί έκαναν δηλώσεις και δικαιούνται αποζημίωση. Φαίνεται ότι δίπλα απ’ το Μενίδι, στην Άρτα μέτρησαν τα μποφόρ και τα έβγαλαν 8…!!!

Το γεγονός, πάντως, ότι οι άνθρωποι καταστράφηκαν, πληρώνουν εισφορές, αλλά δεν αποζημιώνονται, δεν δείχνει να συγκινεί κανέναν.

Όπως κανείς επί της ουσίας δεν συγκινήθηκε για την τεράστια απώλεια που φέτος προκάλεσε η αποτυχημένη (όπου έγινε) δακοκτονία και η παρατεταμένη ανομβρία. Και όταν η συζήτηση έφτασε στην προοπτική να δοθούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), η απάντηση των αρμοδίων ήταν ότι…δώσαμε αλλού, για άλλες καλλιέργειες και τώρα δεν περισσεύουν λεφτά!

Σκόρπιες κουβέντες μόνο για ΠΣΕΑ, απολύτως κενές περιεχομένου, όπως αποδείχθηκε ότι ήταν και εκείνες των περασμένων ετών, για την ακαρπία, το γλοιοσπόριο, την ξηρασία.

Το αυτό και για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Ακόμα και για τις περιπτώσεις όπου είχαμε χαλαζόπτωση, η οποία «στιγμάτισε» τα πορτοκάλια, ο ΕΛΓΑ δεν θεώρησε ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, διότι ο κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένα μεγέθη. Το ότι κανένας έμπορος δεν πήρε μετά τα «χτυπημένα» πορτοκάλια, διότι…κανένας καταναλωτής δεν θα τα αγοράσει, άρα οι αγρότες τα έδωσαν για χυμοποίηση ή τα άφησαν να σαπίσουν, είχαν σε κάθε περίπτωση τεράστια απώλεια εισοδήματος, …επίσης δεν συγκινεί κανέναν.

Και μια και αναφερθήκαμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να θυμίσουμε ότι η αναθεώρησή του είναι σε διαβούλευση εδώ και ένα χρόνο!!!

Το 2018, πάντως, στην Αιτωλοακαρνανία δόθηκαν περισσότερες αποζημιώσεις σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο παραπάνω, φτάνοντας τα περίπου 2,6 εκατ. ευρώ. Ποσό, που παραμένει πολύ μικρότερο και από το μισό αυτού που οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί πληρώνουν σε εισφορές στον ΕΛΓΑ. Ποσό που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί του νομού μας.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι νομοί με έκταση ίση ή και μικρότερη από αυτή ενός μόνο Δήμου απ’ τους εφτά της Αιτωλοακαρνανίας, με υποδεκαπλάσια φυτική και ζωική παραγωγή, με ασύγκριτα μικρότερο αριθμό εκμεταλλεύσεων και αγροτών, εισπράττουν αποζημιώσεις που στο σύνολό τους είναι αρκετά εκατομμύρια περισσότερα, από αυτά που ο ΕΛΓΑ κρίνει ότι δικαιούται ο δικός μας νομός.

Στο πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται αναλυτικά οι αποζημιώσεις που δόθηκαν το 2018 στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τα στοιχεί που ο ΕΛΓΑ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του:

Ημερομηνία καταβολής   Ποσό αποζημιώσεων
01/02/2018                  292.734,49
07/03/2018                   44.206,43
03/04/2018                 770.858,89
26/04/2018                 512.902,21
24/05/2018                  92.426,99
28/06/2018                  84.226,67
26/09/2018                 515.003,05
10/08/2018                 48.285,40
01/11/2018                  7.064,67
14/12/2018               255.221,69
21/12/2018                28.221,80

The post Για μια ακόμη χρονιά ο ΕΛΓΑ αδικεί την Αιτωλοακαρνανία appeared first on Ένωση Αγρινίου.