Πώς να απαλλαγείτε από διπλές εισφορές και βεβαιωμένες οφειλές

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης διαγραφής οφειλών λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων π. Φορέων, έως 31/12/2016. Το Τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης της Ένωσης Αγρινίου αναλαμβάνει την όλη διαδικασία.

Με δεδομένο ότι πολλοί αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκαν εκτός απ’ τον π.ΟΓΑ να είναι υπόχρεοι πληρωμής και έτερου ασφαλιστικό φορέα, η Ένωση Αγρινίου και το Τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης του Συνεταιρισμού, καλεί τους ενδιαφερομένους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που σήμερα παρέχει ο νόμος και να απαλλαγούν από τις πρόσθετες εισφορές και τις βεβαιωμένες οφειλές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν καθημερινά να απευθύνονται στο Τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης, στα κεντρικά μας γραφεία, στην Παπαϊωάννου 23 ή να επικοινωνούν στο 2641.0.69048, 2641.0.69021-23-24.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, «βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο (2) ή περισσότερων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31.12.2016, δύναται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν άρθρο. Τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους ποσά έναντι των ανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται».

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, αλλά και στη σχετική υπουργική απόφαση, στο πεδίο εφαρμογή των νέων διατάξεων, εμπτίπτουν και οι ασφαλισμένοι π.ΟΓΑ που ασφαλίστηκαν στον π.ΟΑΕΕ, για την ίδια δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, στο πεδίο εφαρμογής της Υ.Α. εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι του π.ΟΓΑ, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, και οι οποίοι για την ίδια δραστηριότητα υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση στον π.ΟΑΕΕ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 του ν.3050/02 (Α΄214) όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.3846/10 (Α΄66) και ισχύουν.

Προϋποθέσεις διαγραφής οφειλών π.ΟΑΕΕ:

  • οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον π.ΟΑΕΕ έως 31/12/2016
  • παράλληλη πλήρης ασφάλιση για την ίδια δραστηριότητα στον π.ΟΓΑ, για το ίδιο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή από τον π.ΟΑΕΕ.

Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές για το επίμαχο χρονικό διάστημα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  • Δυνατότητα διαγραφής στις ως άνω περιπτώσεις, παρέχεται για οφειλές έως 31/12/2016, βεβαιωμένες ή μη
  • Διαγραφή οφειλών επέρχεται εφόσον κατά το χρονικό διάστημα της οφειλής υπάρχει παράλληλη ασφάλιση
  • Το αίτημα διαγραφής οφειλής επιφέρει διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης και στη συνέχεια διαγραφή του αντίστοιχου χρόνου
  • Εφόσον συντρέχουν οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις, η οφειλή διαγράφεται για το σύνολο του παράλληλου χρόνου, χωρίς δυνατότητα επιλογής μέρους αυτής
  • Εισφορές που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Κατ΄ επέκταση, επιβαρύνσεις από εκπρόθεσμη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών δεν δύναται να διαγραφούν

  • Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης στον έτερο φορέα συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα

ΕΝΑΡΞΗ – ΛΗΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Η έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων είναι 28/11/2018. Το αίτημα για τη διαγραφή οφειλών μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  • Για τη διαγραφή των οφειλών απαιτείται υποβολή αίτησης από τους ασφαλισμένους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ως άνω Υπουργικών Αποφάσεων. Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr. και της σχετικής πλατφόρμας που έχει αναρτηθεί για το σκοπό αυτό (link: Αίτηση για Αμφισβήτηση οφειλής Ν.4554/18).
  • Μετά την υποβολή της αίτησης, εκδίδεται απόφαση διαγραφής οφειλών από την αρμόδια Υπηρεσία ΕΦΚΑ, εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις.
  • Παράλληλα, αναστέλλεται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εισφορών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης της αρμόδιας Υπηρεσίας ΕΦΚΑ, οπότε διαγράφεται η οφειλή.

 

The post Πώς να απαλλαγείτε από διπλές εισφορές και βεβαιωμένες οφειλές appeared first on Ένωση Αγρινίου.