Πληροφορίες για το βακτήριο xyllela fastidiosa

Η Xylella fastidiosa είναι ένα φυτοπαθογόνο βακτήριο με μεγάλο φάσμα φυτών ξενιστών (περισσότερα από 300 είδη) και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής αξίας όπως: ελιές, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, λοιπά οπορωφόρα δένδρα, καλλωπιστικά.

Τα πρώτα συμπτώματα εντοπίστηκαν το 2013 στην Επαρχία του Lecce στην Απούλια της Ιταλίας. Έκτοτε, επεκτείνεται βορειότερα στη Περιφέρεια της Απουλίας προσβάλλοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί στη Κορσική και στη Περιφέρεια της Προβηγκίας-Κυανής Ακτής– Άλπεων της Γαλλίας, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Προσφάτως διαπιστώθηκαν κρούσματα εκτός από τις Βαλαρίδες Νήσους (2016), στο Αλικάντε (2017), στη Μαδρίτη (2018) και στην Ανδαλουσία (2018) της Ισπανίας.

Ενημερωτικό βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων:

Συμπτώματα

Η Xylella fastidiosa αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών-ξενιστών προκαλώντας την απόφραξη τους και παρεμποδίζοντας την ροή των χυμών (νερό & θρεπτικά στοιχεία) του φυτού. Τα αρχικά συμπτώματα του υδατικού στρες εκδηλώνονται ως ¨χλώρωση¨, καψάλισμα των φύλλων, νέκρωση των κορυφών και των κλαδιών και τελικώς επέρχεται ο θάνατος του φυτού. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πιο έντονα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας.

Φυτά Ξενιστές

Το βακτήριο προσβάλλει και προκαλεί σημαντικές ζημιές σε μεγάλο εύρος φυτικών ειδών όπως ελιά, αμπέλι, αμυγδαλιά, ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή, μηδική κ.α. Επίσης, προσβάλει αρκετά καλλωπιστικά και φαρμακευτικά φυτά όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, πικροδάφνη, πολύγαλα κ.α.

Τρόποι μετάδοσης

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του επιβλαβή οργανισμού σε μεγάλες αποστάσεις και σε αμόλυντες περιοχές είναι η μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού μέσω του εμπορίου. Το βακτήριο μεταδίδεται από το ένα φυτό στο άλλο μέσω μυζητικών εντόμων φορέων.

Φυτοϋγειονομική Επικινδυνότητα

Στην Ευρώπη, οι χώρες που λόγω των κλιματικών συνθηκών, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου είναι κυρίως η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Αντιμετώπιση-Πρόληψη

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην Πρόληψη ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στη Χώρα μας. Χρησιμοποιήστε ελεγμένο, υγιές και πιστοποιημένο φυτικό / φυτωριακό υλικό, συνοδευόμενο από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. Ευπαθή Φυτά Τρίτων χωρών που προορίζονται για φύτευση πρέπει κατά την εισαγωγή τους να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας με ειδικές Πρόσθετες Δηλώσεις.

Σε περίπτωση υποψίας παρουσίας της ασθένειας ενημερώστε άμεσα τις τοπικές υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

Ενημερωτικό φυλλάδιο ΥπΑΑΤ

The post Πληροφορίες για το βακτήριο xyllela fastidiosa appeared first on Ένωση Αγρινίου.