Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων: αποθέματα αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, μειωμένα κατά το ήμισυ


Το ήμισυ του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη που αγοράστηκε σε δημόσιο απόθεμα από το 2015 (190.000 από 380.000 τόνους) έχει επανατοποθετηθεί στην αγορά χωρίς να διακυβεύεται η λειτουργία του και η ανάκαμψη του τομέα. Η τελευταία δημοπρασία των 30.000 τόνων πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου.

Η τελευταία έκθεση τιμών της ΕΕ για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων που δημοσιεύθηκε από το παρατηρητήριο της αγοράς γάλακτος αυτή την εβδομάδα δείχνει βελτίωση των τιμών τόσο για το γάλα όσο και για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον προσεκτικό χειρισμό των αποθεμάτων από την Επιτροπή.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε:“Το όφελος της προσεκτικής προσέγγισής μας αποδίδει. Η ισορροπία της αγοράς είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Είναι ενθαρρυντικό να ξαναβρεθεί η βελτίωση των τιμών γάλακτος στην εκμετάλλευση, με τη βοήθεια των μέτρων που έχει θεσπίσει η Επιτροπή. Ωστόσο, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό και οι αποφάσεις περί προληπτικής παραγωγής πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται με βάση την πραγματικότητα των συνθηκών της αγοράς”.

Η δημόσια παρέμβαση, την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αγορών μεταξύ 2015 και 2017, συμβάλλοντας στην άρση των πλεονασμάτων σε ένα εξαιρετικά ανισοκατασταθέν σενάριο. Η Επιτροπή άνοιξε στα τέλη του 2016 μια διαδικασία μηνιαίων και αργότερα διμηνιαίων δημόσιων διαγωνισμών για να επαναφέρει σταδιακά αυτά τα αποθέματα στην αγορά. Αυτό έγινε προσεκτικά.

Αυτή η διαδικασία τεκμηριώνεται με πλήρη διαφάνεια στο διαδίκτυο στην πύλη παρατήρησης της αγοράς γάλακτος . Ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου.

Ο συνδυασμός μιας ισχυρής ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων και μιας περιορισμένης και υπεύθυνης αύξησης της παραγωγής που υποστηρίζεται από την προσεκτική διαχείριση των αποθεμάτων από την Επιτροπή οδήγησε σε ανταγωνιστικές τιμές για τους παραγωγούς. Ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού αγροτο-εμπορικού πλεονάσματός μας στην ΕΕ – γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία του.

Τιμές και παραγωγή

Το Παρατηρητήριο της ΕΕ για τη γαλακτοκομική αγορά (MMO) παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ, με έγκαιρη διάδοση των δεδομένων της αγοράς και της βραχυπρόθεσμης ανάλυσης. Τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Γαλακτοκομικής Αγοράς υποδηλώνουν σταθερή αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων με κάποια διακύμανση:

  • Αποκορυφωμένη δύναμη γάλακτος (SMP): Οι τιμές των SMP στην ΕΕ κυμαίνονταν κάτω από το επίπεδο παρέμβασης (169,8 € / 100 kg) για τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά από τον Μάιο του 2018.
  • Γάλα:Αφού κατέβηκε σε επίπεδο τιμών 32 σεντς ανά κιλό τον Μάιο του 2018, διαμορφώθηκε μια ανοδική πορεία, με μέση τιμή 35 σεντς που επιτεύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2018.
  • Βούτυρο: Σε μια τάση που δεν παρατηρείται από το 2017, οι τιμές του βουτύρου στην ΕΕ υπερβαίνουν τα € 5000 ανά τόνο για τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Τυρί: Οι τιμές του τυριού στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι καλές παρά τις ελαφρώς αυξημένες αποδόσεις σε επίπεδο κατασκευαστών. Η ζήτηση για τυρί από τους καταναλωτές εμφανίζεται τόσο ισχυρή όσο ποτέ.

Μετά από έντονη αύξηση της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η σωρευτική παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ για ολόκληρο το έτος 2018 αναμένεται να καταλήξει σε μια μέτρια αύξηση κατά 0,8%.

Βασικοί παράγοντες για την παραγωγή γάλακτος τους τελευταίους μήνες του έτους θα είναι οι καιρικές εξελίξεις αλλά και οι τιμές γάλακτος και ζωοτροφών που θα καθορίσουν την ικανότητα των αγροτών να αγοράζουν ζωοτροφές για να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα χορτονομής λόγω της ξηρασίας το καλοκαίρι.

Η Επιτροπή έλαβε ορισμένα μέτρα το καλοκαίρι για να παράσχει άμεση στήριξη στους γεωργούς που ασχολούνται με την έλλειψη ζωοτροφών.

The post Αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων: αποθέματα αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, μειωμένα κατά το ήμισυ appeared first on Ένωση Αγρινίου.