Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια της πατάτας

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Σε όλες τις περιοχές, οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα και τους εχθρούς της καλλιέργειας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για προσβολές Περονοσπόρου. Με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές, η ελάχιστη θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 10 0C και η ατμοσφαιρική υγρασία διατηρείται ψηλά υποβοηθούμενη από τις βροχοπτώσεις (βλ. γραφήματα).

Συστάσεις: Σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού, αναμένεται η διατήρηση των ευνοϊκών για προσβολές από τον περονόσπορο καιρικών συνθηκών ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Σε όλες τις περιοχές να συνεχιστούν οι εφαρμογές προστασίας από την ασθένεια.

Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι προληπτική και στην επιλογή φυτοπροστατευτικού να ληφθεί υπόψη το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Οι φυτείες πρέπει να προστατεύονται με τακτικές επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Με εξαίρεση την Μεσσηνία, ο καιρός δεν ευνοεί πολύ σοβαρές προσβολές. Εξάλλου, ενδεχόμενες προσβολές σπάνια εκδηλώνονται σε νεαρά και ζωηρά φυτά.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο μόνο με την εμφάνιση τοπικών προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα έκδοσης 22/2/2018, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.

The post Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια της πατάτας appeared first on Ένωση Αγρινίου.