Αλαλούμ με τις άδειες χρήσης ύδατος και το αγροτικό τιμολόγιο


Η ΔΕΗ κάνει εκκαθάριση δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου και ζητά τις άδειες χρήσης ύδατος…που επί σειρά ετών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν τις εκδίδει! «Αρκεί η βεβαίωση υποβολής αίτησης» λέει η κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ, …η τοπική υπηρεσία, όμως, έχει άλλη άποψη!

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο από τα σημειώματα που λαμβάνουν οι αγρότες μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ σε ότι αφορά τις Άδειες Χρήσης Ύδατος που είναι «κολλημένες» στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ γίνεται καθημερινά δέκτης σωρείας παραπόνων από παραγωγούς που διατηρούν αγροτικό τιμολόγιο, οι οποίοι, για μια ακόμη φορά, έχουν εγκλωβιστεί σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθό μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, που αντί να εξυπηρετούν τους πολίτες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και πελάτες τους (ΔΕΗ), έρχονται να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Οι επιστολές που το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν οι παραγωγοί, τους  «προειδοποιούν» πως σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στη προσκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η ΔΕΗ θα προβεί σε μονομερή καταγγελία της Σύμβασης προμήθειας με διακοπή της ηλεκτροδότησης ή εναλλακτικά για να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης θα πρέπει να συνάψουν νέα σύμβαση Προμήθειας με Επαγγελματικό Τιμολόγιο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειονότητα των παραγωγών πριν από 3-4 χρόνια είχαν προσκομίσει τόσο στον αρμόδιο φορέα  (ΟΤΑ Ά ή ΄Β βαθμού) όσο και στη ΔΕΗ όλα όσα τους είχαν ζητηθεί σχετικά με την έκδοση άδειας χρήσης ύδατος και τη διατήρηση του Αγροτικού Τιμολογίου.

Τώρα, υπάρχει η απαίτηση εκ μέρους της ΔΕΗ, πρόσθετων στοιχείων για τη διατήρηση ή απόκτηση αγροτικού τιμολογίου υδροληψίας, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους αγρότες.

Για την ακρίβεια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ επιμένουν να ζητούν την προσκόμιση της άδειας χρήσης και του Δελτίου Νο1 (και όχι την βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα – ΟΤΑ Ά ή ΄Β βαθμού), παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πια, ύστερα από τις συνεχείς επισημάνσεις των παραγωγών, ότι τα «χαρτιά» που ζητάνε είναι αδύνατο να προσκομιστούν, αφού οι άδειες χρήσης ύδατος είναι επί χρόνια «κολλημένες» στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κυρίως παρά το γεγονός ότι στην επιστολή που οι ίδιοι στέλνουν στους παραγωγούς ρητά αναφέρετε ότι αρκεί η βεβαίωση (δείτε ΕΔΩ).

Επισημαίνουμε ότι ακόμη και περιπτώσεις για τις οποίες η αίτηση έχει κατατεθεί το 2012 και το 2013 από παραγωγούς στους αρμόδιους  φορείς  (ΟΤΑ Ά ή ΄Β βαθμού), εξακολουθούν να παραμένουν στο «πουθενά», αφού, όχι μόνο δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι άδειες από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά κανείς δεν δίνει στους ενδιαφερόμενους ούτε εξήγηση στο «γιατί» ούτε και κάποιο χρονοδιάγραμμα απόκτησης της άδειας.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κωμικοτραγικής κατάστασης είναι οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, όμηροι των υπηρεσιών και της αναποτελεσματικότητας των «αρμοδίων».

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι κινδυνεύουν τώρα να χάσουν το Αγροτικό Τιμολόγιο, αλλά, στερούμενοι την άδεια χρήσης ύδατος, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα του ΠΑΑ, καθώς η εν λόγω άδεια αποτελεί βασική προϋπόθεση στις περισσότερες προκηρύξεις.

Και το χειρότερο όλων: Ο κίνδυνος αδυναμίας χρήσης νερού, ο ορατός πλέον κίνδυνος, δηλαδή, χωρίς άδεια χρήσης ύδατος να μην μπορέσουν οι παραγωγοί να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. 

Την ίδια στιγμή, οι συνεχόμενες αλλαγές στην διαδικασία για την έκδοσής της Άδειας Χρήσης Ύδατος, η πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας, τα πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη πλέον  κατάθεση της αίτηση για άδεια Χρήσης Ύδατος, η απίστευτη καθυστέρηση ανταπόκρισης από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην έκδοση της Άδειας και οι παράλογες απαιτήσεις της ΔΕΗ, οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Σημειώνουμε ότι η διαδικασία για την χορήγηση της άδειας Χρήσης Ύδατος έχει αλλάξει αρκετές φορές από το 2011 έως σήμερα, με τελευταία την Υπουργική απόφαση Αριθ. οικ.140424 (ΦΕΚ 814 Β/2017), που σε αυτή αναφέρεται και η επιστολή της ΔΕΗ.

Οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα αγροτικών μελετών  του Α.Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»  (αρμόδιος υπάλληλος Κουτρολός Γεώργιος)  για την υποβολή των σχετικών φακέλων αδειοδότησης, ώστε να διεκπεραιωθεί η  όλη διαδικασία στον συντομότερο δυνατό χρόνο, προλαμβάνοντας πιθανά προβλήματα.

The post Αλαλούμ με τις άδειες χρήσης ύδατος και το αγροτικό τιμολόγιο appeared first on Ένωση Αγρινίου.