Ο Δήμος Δελφών, το ΙΕΚ Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξειδίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας  και  τη Λέσχη Αρχιμαγείρων  Βορείου Ελλάδας,  συνδιοργανώνουν την 3η  Γιορτή Γεύσεων της Ρουμελιώτικης Κουζίνας στο Δήμο Δελφών. Η διοργάνωση θα γίνει στο λιμάνι του Γαλαξειδίου την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 από τις 12 το μεσημέρι και θα είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά,  σε συνεργασία με διακεκριμένους  Έλληνες γαστρονόμους όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Ντίνα Νικολάου και η Ελένη Ψυχούλη, πραγματοποιείται αυτή η σημαντική διοργάνωση που αναδεικνύει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής μας. Παρουσιάζει ο Βαλάντης Γραβάνης.

Και φέτος θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μαγειρικής που θα αναδείξει τρεις παραδοσιακές συνταγές μέσα από τέσσερις κατηγορίες εδεσμάτων. Οι κατηγορίες είναι: ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (περιλαμβάνει όσπρια, πίτες κλπ), ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ, ΓΛΥΚΟ.

Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί για τους ντόπιους παραγωγούς που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους, ειδικά διαμορφωμένος χώρος (παγόδες) στις οποίες ανά θεματική ενότητα θα μπορούν να προβληθούν τα αξιόλογα προϊόντα της περιοχής,  θα μπορούν ελεύθερα να εκθέσουν και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα προϊόντα τους και, εφόσον τηρούνται και οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία, να μπορούν να διαθέσουν προς πώληση και όσα από τα προϊόντα αυτά επιθυμούν.

Και φέτος στο πλευρό των διοργανωτών βρίσκονται διακεκριμένες επιχειρήσεις της περιοχής μας που στηρίζουν έμπρακτα τον θεσμό της ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, όπως οι Αμπελώνες Παρνασσού ΑΡΓΥΡΙΟΥ, η ΓΑΛΑΞΙΔΙ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, καθώς και η ELECTROLUX. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το STAR Κεντρικής Ελλάδος και το ΑΡΧΕΤΥΠΟ.

Καλείστε όλοι να συμμετάσχετε με παρασκευή έτοιμου πιάτου στο Διαγωνισμό, αλλά και όσοι παραγωγοί επιθυμείτε να εκθέσετε τα προϊόντα σας στο Πανηγύρι των Γεύσεων, μπορείτε να καταθέτετε τη συμμετοχή σας μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου, στα τηλέφωνα: 1) 22653 51221 κα Λίνα Χαλδεάκη, 2) 2265041997 γραμματεία ΙΕΚ Γαλαξειδίου.  

 

 


Υλικά:
- 1 κόκορας 2-3 κιλά
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο μπρούσκο κρασί
- ελαιόλαδο
- μισό κρασοπότηρο νερό
- λεμόνι
- λίγο κονιάκ
- ντομάτες ή τοματοπελτέ
- 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- αλάτι και πιπέρι
- λίγες σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκορα. Τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με λίγο λάδι να τσιγαριστούν.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα αφήνουμε να ξανθύνουν λίγο, ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα σβήνουμε με το κρασί, το κονιάκ και το λεμόνι.

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί λίγο και μετά προσθέτουμε το νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί για να μην έχει μείνει κανένα κοκαλάκι και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Αφού πάρει βράση βάζουμε τις χυλοπίτες να βράσουν (αν το ζουμί δεν αρκεί προσθέτουμε λίγο νερό αλλά πάντα ζεστό για να μην κόβουμε τον βρασμό).

 

 

Υλικά:
3 φλυτζάνια τσαγιού γλυκό τραχανά
2,5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
750 γρ. φρέσκο γάλα
6 αυγά
0,5 κιλό φέτα
1 ποτήρι κρασιού λάδι
φύλλο χωριάτικο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τον τραχανά σε 2 φλυτζάνια νερό για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Όταν το μείγμα πήξει προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό και το γάλα. Ζεσταίνουμε το καινουργιο μείγμα χωρίς να ξαναβράσει. Στην συνέχεια το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι. Αφού το μείγμα κρυώσει προσθέτουμε την φέτα την οποία έχουμε τρίψει με το χέρι, τα αυγά και το αλατοπίπερο κατά βούληση. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα. Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα προσθέτοντας λίγο λάδι από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 220 - 230 βαθμούς.

 

Υλικά για τη ζύμη:

½ κιλό αλεύρι
Λίγη μαγιά αραιωμένη σε χλιαρό νερό (αν το αλεύρι δεν φουσκώνει από μόνο του)
1 αυγό
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Ύ του ποτηριού νερό
Λίγο αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
½ κιλό σπανάκι ή άλλα άγρια χόρτα της προτίμησής σας, πλυμένα και κομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό κομμένο
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο κομμένο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ κιλό φέτα
5 αυγά
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλάθουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό νερό για μισή ώρα. Μαραίνουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια. Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε τη μισή ζύμη για το κάτω φύλλο, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται. Προσθέτουμε τη ζύμη κι απλώνουμε καλά από το κέντρο προς τις άκρες. Ανοίγουμε το επάνω φύλλο, το απλώνουμε και δένουμε τις άκρες με το κάτω φύλλο. Ψήνουμε στους 180ο για 45’, μέχρι να ροδίσει.

top