Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Δελφών, σε συνεργασία με την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας με θέμα την ενδοσχολική βία.

«Όλοι μαζί μια αγκαλιά!»

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 5:30μ.μ
στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών, Πλατεία Κεχαγιά

Εισηγήτρια: κ. Μ. Μπαλωμένου, Κοινωνική Λειτουργός
Συζήτηση: κ. Μ. Μπραβάκου, Ψυχολόγος

Θα πραγματοποιηθούν δράσεις από τα παιδιά, θα ακολουθήσει ομιλία
και συζήτηση με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Αριστείδης Αγγελόπουλος

Τρία χρόνια μετά το ταξίδι της Ακακίας Κορδόση - πνευματικής καθοδηγήτριας της "Διεξόδου" -, οι "εκδόσεις Ασημακόπουλος" τιμώντας τη μνήμη της, προέβησαν στην 5η έκδοση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου της «Μιλήστε  Μεσολογγίτικα».

Ένα βιβλίο που περιέχει 2000 λέξεις οι οποίες αποτελούν το Μεσολογγίτικο γλωσσάρι, μαζεμένες από το στόμα του λαού της μικρής και ήσυχης πολιτείας μας ενώ πολλές είναι συλλεγμένες στα ιβάρια του Μεσολογγίου, μετά από μακριά συμβίωση και συζητήσεις της Ακακίας με τους ψαράδες που έμεναν εκεί.

Είναι ένα απόσταγμα μνήμης και αγάπης προερχόμενο κατευθείαν από το στόμα των απλών, αγράμματων και αταξίδευτων ανθρώπων του τόπου μας με τη φρεσκάδα της ειλικρίνειας και την αυθεντικότητα του μιλημένου.
Όλες οι λέξεις συνοδεύονται από ανάλογες επεξηγήσεις, την ετυμολογία τους και φραστικά παραδείγματα.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από την ιστορία της Μεσολογγίτικης γλώσσας, από τους κανόνες της προφοράς και «φωνητικής» γραφής των λέξεων καθώς και από 750 παρατσούκλια, 80 τοπωνύμια, 70 μεσολογγίτικες εκφράσεις - παροιμίες και ένα εξαιρετικά πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

 
 
Η διάθεσή του γίνεται από το «Τεχνοπωλείο» του Ιστορικού μας Μουσείου (26310 51260), στην Αθήνα δε και τη Θεσσαονίκη από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 11 και Τσιμισκή 13 αντίστοιχα)
 
 
© 2018 Κέντρο Λόγου και Τέχνης - Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος"
Ιερή Πόλη Μεσολογγίου

Σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή τελετή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου, βραβεύθηκε ο Δήμος Δελφών, ο οποίος κατέλαβε την 3η θέση ανάμεσα σε 87 ελληνικούς δήμους για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας τον Σεπτέμβριο του 2017.

Παρουσία των υπουργών κ. Σταθάκη, Φάμελλου και Σπίρτζη, πλήθους στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών αυτοδιοικητικών η αντιπροσωπεία του Δήμου Δελφών, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Θανάση Παναγιωτόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Άμφισσας Άρη Αγγελόπουλο, την Προϊσταμένη Προγραμματισμού και συντονίστρια του προγράμματος Νίκη Μαντζίνου και τον συνεργάτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Τρικούζα, παρέλαβε το σημαντικό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται κι από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ.

Από όλους τους παρευρισκομένους και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση τονίστηκε η μεγάλη αξία της προσπάθειας να αλλάξουν η πόλη και οι συνήθειές μας με κανόνες βιώσιμης κινητικότητας που προάγουν το αστικό περιβάλλον, την υγεία των πολιτών αλλά και το τουριστικό και το πολιτιστικό πρόσωπο του κάθε τόπου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος στη σύντομη δήλωσή του επεσήμανε την προσήλωση του δήμου στην ατζέντα της βιώσιμης κινητικότητας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής μας, την οποία υπηρετούμε με σχέδιο, επιμονή και σε συνεργασία τόσο με επιστημονικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους όσο και με την κοινωνία των πολιτών.

Οφείλονται πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εργάστηκαν με αφοσίωση, προκειμένου ο Δήμος Δελφών να πετύχει τη σημαντική αυτή διάκριση, καθώς και στους φορείς και τους πολίτες που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συμμετάσχουν.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με ακόμα μεγαλύτερο κέφι για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το Σεπτέμβριο του 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η Αδελφότητα Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων έχει την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του συμπληρωμένου καταλόγου των Μεσολογγιτών, που αγωνίστηκαν κατά τις Πολιορκίες και την Έξοδο, η οποία βασίζεται:

·        Στη δεύτερη  έκδοση του βιβλίου "Μεσολόγγι 1821-1829, οι αθάνατοι πρόμαχοι ", του κ. Νικολάου Αθ.Κολόμβα , της ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και

·        στο βιβλίο "Η τύχη της οικογένειας Ι.Ι.Μάγερ και ο Κατάλογος των αιχμαλώτων της Εξόδου " του  κ. Σπύρου Σακαλή, του ίδιου εκδότη.

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 και ώρα 11πμ, στον Κήπο των Ηρώων και τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα ακολουθήσει Προσκλητήριο Νεκρών, από εκπροσώπους  Φορέων και Συλλόγων της πόλης και στη συνέχεια θα τελεστεί τρισάγιο χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Τεχνική, προσέγγιση, ερμηνεία, ανάλυση έργων, συναυλία

14 - 18 Ιουλίου 2018

Στο πλαίσιο της 12ης ANIMART 2018 ο κιθαριστής και συνθέτης Νίκος Αθανασάκης, παραθέτει στην Άμφισσα δωρεάν σεμινάριο για κλασική κιθάρα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα έργο της αρεσκείας και του επιπέδου τους, από το ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας, και να λάβουν τις παραινέσεις και προτάσεις του δασκάλου.

Παράλληλα, θα γίνουν μέλη μιας ορχήστρας, κιθαριστών ή και άλλων οργάνων, που θα ερμηνεύσουν, σε παγκόσμια πρώτη, ένα πρωτότυπο έργο του συνθέτη, παραγγελία της ANIMART 2018, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα παίξουν επίσης ενώπιον του κοινού και τη σύνθεση που έχουν επιλέξει για το σεμινάριο.

Η πρόσκληση αφορά σπουδαστές κιθάρας, αλλά και άλλων οργάνων που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια ως ακροατές ή ακόμα και ως ενεργά μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6974 574 650, Νίκος Αθανασάκης

εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην ορχήστρα (ή οποιουδήποτε οργάνου) η 15η Ιουνίου

 

Πρόγραμμα

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Ώρα: 18:00 – 20:00

Συνάντηση των ενδιαφερομένων, γνωριμία με τον δάσκαλο, καθορισμός τρόπου μελέτης

Δεύτερα, 16 Ιουλίου 2018

Ώρα: 11:00 – 15:00: Materclass, στελέχωση και πρόβες ορχήστρας

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Ώρα: 11:00 – 15:00: Materclass, στελέχωση και πρόβες ορχήστρας

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Ώρα: 11:00 – 15:00: Materclass, στελέχωση και πρόβες ορχήστρας

&

20:00-21:00

Δημόσια παρουσίαση αποτελεσμάτων σεμιναρίου – Συναυλία μαθητών και ορχήστρας

Σημειώσεις:

Τόσο το Masterclass, όσο και η ορχήστρα απευθύνονται σε μαθητές όλων των οργάνων. Απαραίτητη προϋπόθεση, οι μαθητές να έχουν μαζί τους την παρτιτούρα τους, ασχέτως αν ξέρουν απ’ έξω το έργο.

Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στο Masterclass σαν ενεργά μέλη θα παρουσιάσουν στον δάσκαλο ένα έργο που έχουν ετοιμάσει, θα λάβουν τις παραινέσεις του και εφόσον το επιθυμούν θα το παίξουν και ζωντανά στη Συναυλία μαθητών.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ορχήστρα, η οποία μπορεί να αποτελείται και από άλλα όργανα εκτός από κιθάρες, ας το δηλώσουν εγκαίρως για να γίνει η κατάλληλη ενορχήστρωση. Επίσης, είναι απαραίτητο να δηλωθεί εγκαίρως το επίπεδο των σπουδαστών.

top