Στην Άμφισσα ο Γ. Πανούσης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1581/τ.Β/8-5-2018) η αρ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.1/663/12636/3-5-2018 απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη αναφορικά με τον καθορισμό των περιοχών για το ειδικό καθεστώς μοριοδότησης της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού εντός της επικράτειας του Δήμου Δελφών. Με την συγκεκριμένη πράξη ολοκληρώνεται επιτέλους η νομοθετική πρωτοβουλία που προώθησε το 2009 ο συμπατριώτης μας, τότε Βουλευτής Φωκίδας και πρώην Υπουργός κ. Ιωάννης Μπούγας.

 

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, που έρχεται σε εφαρμογή μετά από εννέα χρόνια της παρ.1 του άρθρου 16 του ν. 3801/2009 (Α΄ 163), ορίζει συνολικά όλες τις περιοχές του Δήμου Δελφών και Δωρίδος, ολόκληρο το νομό Φωκίδας δηλαδή, ως περιοχές μοριοδότησης της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού του δημοσίου.  Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που επίκειται η διαδικασία προκήρυξης για την πρόσληψη 19 μόνιμων θέσεων στο Δήμο Δελφών και 11 στη Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου Δελφών.

 

Το ειδικό αυτό καθεστώς μοριοδότησης ενθαρρύνει υποψηφίους μειονεκτικών περιοχών να επιδιώξουν και να επιτύχουν την πρόσληψή τους σε θέσεις του δημοσίου τομέα που προκηρύσσονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με δέσμευση δεκαετούς παραμονής σ’ αυτές, αντί άλλων υποψηφίων που είτε επιτυγχάνουν στις θέσεις αυτές, αλλά δεν τις αποδέχονται τελικά, είτε αφού τις αποδεχθούν κάνουν ό,τι μπορούν για να μετατεθούν, αποσπαστούν, μετακινηθούν στον τόπο κατοικίας τους. Έτσι, αίρεται ένας από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και των δημόσιων δομών στο Δήμο Δελφών και το νομό Φωκίδας γενικότερα, ενώ ειδικά οι νέοι μας βρίσκουν με ευνοϊκότερους όρους μία ευκαιρία να παραμείνουν εργαζόμενοι στον τόπο τους.

 

Η Υπουργική αυτή Απόφαση αποτελούσε δίκαιο και  πάγιο αίτημα καθολικά της τοπικής κοινωνίας, όπως είχε εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων των τότε 12 (καποδιστριακών) Δήμων, του Δ.Σ. του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδος, του Εργατικού Κέντρου Φωκίδος και άλλων φορέων, αλλά και πρόσφατα, με την απόφαση 04/30.01.2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με την οποία επαναφέραμε το θέμα και πιέσαμε για την ικανοποίηση του αιτήματος.

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε συναντηθεί και συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με το Δήμαρχο Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλο κατά τις εργασίες του πρόσφατου οικονομικού forum των Δελφών, τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου που στήριξε το αίτημα, τα στελέχη του Δήμου μας για την επιμέλεια και την επιστημονική τεκμηρίωση του αιτήματος και τα στελέχη του γραφείου της Υπουργού για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν για το θέμα και για την άριστη συνεργασία μαζί μας καθ’ όλο το χρόνο που προηγήθηκε.

 

Η ευόδωση της συγκεκριμένης προσπάθειας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι με συνεπεία, με ενότητα, όραμα, κοινή προσπάθεια και συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε  τα μέγιστα για το συμφέρον του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

 

 

 Στην Άμφισσα ο Γ. Πανούσης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

 

Στη Δ.Ε. Γαλαξιδίου θα βρεθεί ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος την προσεχή εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 14-15 κα 17-18 Μαίου με σκοπό την επιτάχυνση του έργου της δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος Δελφών θα πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία στα σημαντικότερα προβλήματα και ζητήματα της περιοχής που είτε απαιτούν άμεση αντιμετώπιση είτε χρειάζονται οργάνωση και χάραξη σχεδιασμού ώστε να τεθούν σε κατεύθυνση διευθέτησης και υλοποίησης.

 

Ταυτόχρονα, στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συσκέψεις με τους αιρετούς της Δ.Ε. και Τ.Κ. Γαλαξιδίου, καθώς και με παραγωγικούς φορείς και συλλόγους της δημοτικής ενότητας με την παρουσία και των αρμόδιων θεματικών αντιδημάρχων.

 

Την Παρασκευή 18 Μαΐου το πρωί ο Δήμαρχος Δελφών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με πολίτες της περιοχής στο δημοτικό κατάστημα Γαλαξιδίου. Οι πολίτες που επιθυμούν να συναντηθούν με το Δήμαρχο και τους θεματικούς αντιδημάρχους, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημάρχου στο τηλέφωνο 22653 50027, προκειμένου για τον προγραμματισμό συνάντησης.

Στην οικία Πανουργιά ,στο πλαίσιο των εορτών της πόλης της Αμφισσας για
για την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων,έγινε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή η παρουσίαση του βιβλίου " Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΟΝ
ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ 1821-1830"του Γεωργίου Κουτσουκλένη, με ομιλητές τους
δυο συμπατριώτες μας Ιωάννη Τζαμτζή και Παναγιώτη Κουφάκη.
Για την οργάνωση της εκδήλωσης συγχαρητήρια στα μέλη και στον
δραστήριο πρόεδρο της εταιρείας "Φωκικών Μελετών" κον. Γιάννη Ράμμο.

Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.Φωτογραφία της Λαμπρινή Κουφάκη.

Στην Άμφισσα ο Γ. Πανούσης για το Πανεπιστήμιο ΣτερεάςΚαλούνται οι ιδιοκτήτες - νομείς - επικαρπωτές αγροκτημάτων, οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός και εκτός πόλεων και αυτοτελών οικισμών για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους από ξερά χόρτα, απορρίμματα (ακόμα και όταν προέρχονται από τρίτους) και λοιπές εύφλεκτες ύλες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ν. 3852/2010 άρθρο 94 παρ.1 αριθμ.26 και του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου μας άρθρο 18.

Επίσης καλούνται να κλαδεύσουν τα ελαιόδεντρα και γενικά τα δένδρα των οποίων οι κλώνοι επεκτείνονται σε δρόμο (περιφερειακό, δημοτικό, αγροτικό) και εμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να εμποδίσουν και τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων .

Σας υπενθυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδο ξεκινά την 1η Μαΐου 2018 και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου 2018 στο διάστημα της οποίας σύμφωνα με την αριθ. 1/2018 Πυροσβεστική Διάταξη απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

  Αποτέλεσμα εικόνας για δημος ναυπακτιαςΟ  Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας σας καλούν σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 26 Απριλίου και ώρα 13:00 στο κτίριο Ναυπακτία, με θέμα   το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου.

 

 Στην Άμφισσα ο Γ. Πανούσης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

 

Συνέντευξη Τύπου για την μετεγκατάσταση καταυλισμού Ρομά σε οργανωμένο οικισμό στη θέση "Κάμινος" της Άμφισσας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου, η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Μπασκώζος, ενώ από πλευράς Δήμου Δελφών παρέστησαν ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Αντιδήμαρχος επι των Κοινωνικών Δομών Άρης Αγγελόπουλος.

 

Η παρέμβαση, που σημειωτέον αφορά αποκλειστικά και μόνο σε Ρομά μόνιμους κατοίκους Άμφισσας και δημότες του Δήμου Δελφών, έχει ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά κι αφορά καταρχήν στη στεγαστική υποστήριξη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Ειδικότερα, έχει ως περιεχόμενο τη μεταβατική μετεγκατάσταση εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου των Ρομά που σήμερα διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα σε ανεξέλεγκτους και επικίνδυνους καταυλισμούς περιμετρικά της πόλης.

 

Η εγκατάσταση του οικισμού θα γίνει στη θέση "Κάμινος", σε χώρο 10 στρεμμάτων ο οποίος έχει καθοριστεί με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας, όπως αυτό ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του (καποδιστριακού τότε) Δήμου Άμφισσας τον Αύγουστο του 2010 και δημοσιεθυτηκε σε Φ.Ε.Κ. με επιμέλεια του (καλλικρατικού πλέον) Δήμου Δελφών το Δεκέμβριο του 2013. Η ενοποίηση του χώρου επιτεύχθηκε με την αγορά δύο στρεμμάτων από την παρούσα δημοτική Αρχή και την παραχώρηση επιπλέον έξι στρεμμάτων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ παλαιότερα είχαν αποκτηθεί από το Δήμο Άμφισσας άλλα δύο στρέμματα στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

 

Στην περιοχή προωθείται η δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης και διαβίωσης σε 45 οικογένειες με πληθυσμό 250 περίπου ατόμων, μόνιμων κατοίκων Άμφισσας και δημοτών του Δήμου Δελφών. Στην εν λόγω έκταση θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση 45 οικιών και Πολύκεντρου για τη στέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών και κοινόχρηστων χώρων. Στον οργανωμένο χώρο θα λειτουργήσει Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης και βάσει εξατομικευμένης προσέγγισης με στόχο την σταδιακή αλλά πλήρη ένταξη του πληθυσμού, ενώ ο οικισμός θα λειτουργεί με αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων

 

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών επεσήμανε την ανάγκη μόνιμου υποστηρικτικού μηχανισμού για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου, ενώ τόνισε ότι οφείλει να αποτελέσει εθνικό στόχο η επιτυχία του προγράμματος για την απορρόφηση και την κοινωνική ένταξη (έστω και εν μέρει) των Ρομά συμπολιτών μας και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως απαιτείται η δέσμευση όλων των πολιτικών παρατάξεων ώστε να αλλάξει η εικόνα σχετικά και σε όλη την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Άμφισσας. Η Αν. Υπουργός από την πλευρά της δήλωσε ότι ο Δήμος Δελφών ήταν ο πιο οργανωμένος κι έτοιμος σε πανελλαδικό επίπεδο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος και ότι η περίπτωση της Άμφισσας θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για όλη την επικράτεια, καθώς πλέον "οι δήμοι, από την δουλειά του Δήμου Δελφών θα βρίσκουν μασημένη τροφή".

 

Η συγκεκριμένη διαδικασία μετεγκατάστασης προβλέπεται να ακολουθηθεί και σε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις ανά τη χώρα στα πλάισια της εκπονηθείσας εθνικής στρατηγικής για τους Ρομά, η δε πρωτοπορία της πόλης της Άμφισσας στον τομέα αυτόν αποδεικνύει το εύρος και το βάθος της εργασίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Δήμο Δελφών σε όλους τους τομείς και ιδίως σε αυτούς που απαιτούν σύνθετες διαδικασίες.

 

Πράγματι, προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό απαιτήθηκε μια οργανωμένη επιχείρηση που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, πολλή συνδυαστική δουλειά των Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και δεκάδες συναντήσεις, αυτοψίες και συσκέψεις με τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξασφαλίζοντας εν τέλει ένα πλήρες έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα αγγίξει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνοδευτεί από υποστηρικτικές δράσεις τα επόμενα χρόνια, που επίσης θα αποδώσουν σημαντικούς πόρους και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.

 

Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν επιδέχεται εύκολες απαντήσεις, ενώ οι αφοριστικές κραυγές δεν επιλύουν απολύτως τίποτα. Στην πόλη της Άμφισσας έχουμε καταγεγραμμένους 450 Ρομά, που τυγχάνουν δημότες μας (οι περισσότεροι εξ αυτών διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης), εκ των οποίων οι μισοί τυγχάνουν ανήλικοι. Η εκρηκτική αυτή δημογραφική εξέλιξη αποδεικνύει ότι αν δε σκύψουμε σήμερα με υπευθυνότητα και τόλμη απέναντι στο πρόβλημα, σε λίγα χρόνια αυτό θα έχει καταστεί παντελώς ανεξέλεγκτο.

 

Η δημοτική μας αρχή αντιμετωπίζει και αυτό το θέμα, όπως και όλα τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας, με μακροχρόνια στρατηγική και αποφασιστικότητα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια με προοδευτική και ορθολογική προσέγγιση, όπως ταιριάζει στους δημότες του Δήμου Δελφών.

 

Θέμα: Απάντηση στην δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Βασίλειο Μπαρμπαγιάννη για την ανάπλαση του Άλσους Γριμπόβου

Στις 6.4.2018 σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο φιλοξενήθηκε συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και μέλους της Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιτ/νιας κ. Βασιλείου Μπαρμπαγιάννη με τίτλο «Τα έργα είναι στο αέρα!!!». Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρμπαγιάννης αναφερόμενος στην ανάπλαση του Αλσυλλίου Γριμπόβου δηλώνει ότι «Όσον αφορά την ανάπλαση στο αλσύλλιο του Γριμπόβου, από τη στιγμή που είναι εντός παραδοσια­κού οικισμού ο κοινόχρηστος αυτός χώρος, έπρεπε να έρθει μελέτη στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Είναι ξεκάθαρα πράγματα», ενώ καταλήγει ότι «δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι εργολάβοι, χωρίς την έγκριση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής».

Επειδή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κ. Μπαρμπαγιάννη ως Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου (ΔΛΤΝ) οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι το Άλσος Γριμπόβου ανήκει στην αρμοδιότητα του ΔΛΤΝ, βρίσκεται εντός χερσαίας ζώνης λιμένα και όπως πλειστάκις εγγράφως έχει απαντήσει και οφείλατε να γνωρίζετε, το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Μπαρμπαγιάννης ενώ είναι μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων αλλά και πρώην Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτ/ναις δείχνει να το αγνοεί.

Θυμίζω δε ότι η μελέτη για την ανάπλαση του Άλσους ανατέθηκε στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΛΤΝ, ο οποίος με εσωτερικό διαγωνισμό την ανέθεσε σε μέλη του.

Μάλιστα για του λόγου του αληθές θυμίζω στον κ. Μπαρμπαγιάννη ότι επι των ημερών του, ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτ/νιας τοποθέτησε πέριξ του Λιμένα Ναυπάκτου τις πράσινες κολώνες φωτισμού. Ελήφθη σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής; Πως πληρώθηκε ο εργολάβος; Τα έργα λοιπόν δεν είναι στο αέρα, αν και κάποιοι το επιθυμούν σφόδρα…

Eυχαριστήριο ”

 Στην Άμφισσα ο Γ. Πανούσης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τις εταιρείες Imerys, Δελφοί-Δίστομο Α.Ε. και Γαλαξίδι θαλάσσιες καλλιέργειες ΑΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους προς το αίτημα της διαχείρισης αδέσποτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών για τη χορήγηση απαραίτητων για το έργο της ζωοτροφών.

top